Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2014,
8.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator Ivica Todorić Agrokor

Četrtek, 19. 6. 2014, 8.55

7 let, 2 meseca

Todorić bi za prevzem Mercatorja želel več časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potencialni kupec Mercatorja Ivica Todorič pri konzorciju slovenskih bank preverja možnosti za ponovno podaljšanje prodajnih postopkov.

Agrokor, ki slovenskega trgovca naskakuje že od leta 2008, naj bi po pisanju Dnevnikovih novinarjev Matjaža Polaniča in Vesne Vukovič sredstva za nakup Mercatorja zbral šele pred nekaj dnevi. Z izdajo visoko tveganih obveznic bo moral na leto plačevati več kot 40 milijonov evrov obresti.

Kupnino za delnice najboljšega soseda bi moral Agrokor nakazati do konca junija. Še pred tem bi moral z bankami upnicami Mercatorja skleniti dogovor o refinanciranju posojil slovenskega trgovca. Brez tega bi namreč banke nemudoma po spremembi lastništva zahtevale predčasno poplačilo svojih posojil.

Vlada danes pričakuje poročilo Slovenskega državnega holdinga (SDH) o tveganjih, ki bi jih lahko povzročil prevzem. Tako na zaposlenost kot vpliv na domačo prehrambno industrijo. Toda po informacijah Dnevnika naj bi imeli v SDH težave pri pridobivanju poslovnih podatkov iz NLB, ki je ključna banka konzorcija prodajalcev Mercatorja.

Finančni položaj Agrokorja in njegovih trgovskih in prehrambnih podjetij je sicer iz četrtletja v četrtletje slabši. Prav tako slab finančni položaj Mercatorja otežujejo še visoki stroški prodajnega postopka, ki naj bi ga v vseh začetih prodajnih postopkih stali že več kot tri milijone evrov. Pri tem pa ni upoštevana poslovna škoda, ki jo je trgovec zaradi tega utrpel.

Mettetal iz EBRD: Agrokorjev prevzem dobra priložnost za okrevanje Mercatorja Agrokorjev prevzem Mercatorja in združitev slovenskega trgovca s hrvaškim Konzumom je po mnenju direktorja za kmetijsko-živilski sektor pri EBRD Gillesa Mettetala dobra priložnost za okrevanje Mercatorja. Mettetal je ocenil, da so alternative za eno največjih slovenskih podjetij slabe. Težav ne vidi niti v finančni konstrukciji posla.

Ne spreglejte