Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2011,
17.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Luka Koper

Petek, 9. 9. 2011, 17.34

7 let, 2 meseca

Sindikat: Podizvajalci Luke Koper kršijo obljube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podizvajalci Luke Koper so se zavezali, da bodo delavcem migrantom, udeleženim v protestih, redno podaljševali delovna dovoljenja in jih o izteku teh pravočasno obveščali. Zdaj naj bi to kršili.

Kot so pojasnili v Sindikatu izvajalcev pristaniških storitev, je nekaj njihovih članov dobilo obvestila, da jim delodajalci po izteku začasnega delovnega dovoljenja ne bodo podaljšali, prav na to dovoljenje pa je vezana tudi pogodba o njihovi zaposlitvi. Prek zavoda za zaposlovanje že iščejo nove delavce Ob tem so v sindikatu ugotovili, da isti delodajalci tudi prek zavoda za zaposlovanje že iščejo nove delavce, ki naj bi nadomestili tiste, ki so se udeležili nedavnega protesta. "Na tak način se kaznuje najbolj ranljive delavce zaradi njihove udeležbe v protestu in se skuša posredno disciplinirati ostale delavce," so poudarili. "Podvrženi najhujšim oblikam šikaniranja" Izpostavili so še, da so delavci migranti zaradi začasnih delovnih dovoljenj in nanj vezanih dovoljenj za prebivanje v Sloveniji močno odvisni od svojih delodajalcev, ki so podizvajalci Luke Koper. "Zato so bili v obdobju po zaključku protesta podvrženi najhujšim oblikam šikaniranja in kaznovanja ter diskriminiranja," so prepričani, pri čemer verjamejo, da gre pri vsem skupaj tudi za "neposreden napad na Sindikat izvajalcev pristaniških storitev, ki združuje delavce, ki delajo v Luki Koper preko posredovanja podizvajalcev".

Skladno s tem v sindikatu zahtevajo, da podizvajalci Luke Koper takoj prenehajo s kršitvami dogovora in da se Luka opredeli do opisanih ravnanj podizvajalcev, ki se opravičujejo s tem, da jim je Luka zmanjšala obseg naročil za posredovanje delavcev.

Zahtevajo ukrepanje ministrstva za delo Od ministrstva za delo oz. zavoda za zaposlovanje medtem v sindikatu zahtevajo, da luške podizvajalce, ki kršijo lastno zavezo do migrantskih delavcev, uvrsti na seznam podjetij, ki jim je prepovedano zaposlovanje novih migrantov. "Če se tovrstna praksa ne bo takoj prenehala, bomo uporabili vsa razpoložljiva sredstva za zaščito članov sindikata in samega sindikata," je sindikat sklenil sporočilo.

V Luki Koper navedbe zavračajo V Luki Koper so se na zahteve sindikata že odzvali. Besede, da naj bi odpuščanju nekaterih delavcev botrovala zmanjšana potreba po najemanju storitev s strani Luke, so v podjetju zavrnili. "Tako izvajalci pristaniških storitev (IPS) kot njihovi zaposleni dobro vedo, da storitve naročajo posamezni profitni centri v Luki Koper glede na plan dela, ki se spreminja dnevno, na podlagi najav ladij in potrebe po odpremi blaga," so pojasnili.

Delodajalci s pogodbo o opravljanju storitev Delodajalci v Luki Koper, ki spadajo pod okrilje združenj Izvajalci Luškega transporta (ILT) in Izvajalci pristaniških storitev (IPS), pa so medtem sporočili, da so od Luke prejeli pogodbo o opravljanju storitev, dogovor o zagotavljanju varnosti pri delu, požarne varnosti in varstva okolja. Obetali naj bi se tudi skupni ukrepi. "Delodajalci pozdravljamo novo prakso, ki končno tudi nam daje možnost, da sodelujemo pri pripravi dokumentov, s katerimi se urejajo razmere na deloviščih v koprskem pristanišču," so poudarili v skupni izjavi za javnost. Ob tem so izrazili upanje, da bo usklajevalno srečanje s predstavniki Luke in sindikatov že 15. septembra.

"Ne razumemo zahteve obeh združenj" V Luki Koper so ob tem opozorili, da so se na zadnjem sestanku s predstavniki IPS in Sindikata pristaniških storitev 2. septembra vse tri strani strinjale, da bodo vsebino dokumentov usklajevale prek elektronske pošte in tako pospešile urejanje razmer. "Zato ne razumemo zahteve obeh združenj, naj se s podpisovanjem novih pogodb počaka do novega sestanka," so opozorili v Luki.

Luka Koper je namreč nove pogodbe, ki vsebujejo dodatne varnostne mehanizme za preprečevanje zlorab delovnopravne zakonodaje, delodajalcem poslala že v četrtek. Do danes jih je podpisalo 14 podjetij, ki so Luki tudi dostavila potrdilo davčnega urada o poravnanih vseh obveznosti do svojih zaposlenih.

"V Luki Koper želimo čim prej doseči skupni cilj, ki so si ga zadale vse tri strani, in sicer spoštovanje predpisov s področja delavno pravne zakonodaje in varstva pri delu. Nova pogodba zagotavlja transparentnost delovanja, kar bi moralo biti vsem v interesu. Ne bi radi, da se ponovijo dogodki, ki smo jim bili priča konec julija in v začetku avgusta", je poudaril predsednik uprave Gregor Veselko.

Ne spreglejte