Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
3. 10. 2018,
10.57

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

7

Natisni članek

hotel Bohinj Franc Kramar Hotel Bellevue Bohinj

Sreda, 3. 10. 2018, 10.57

5 let, 6 mesecev

Propadajoči bohinjski hoteli: kdaj bodo znova zaživeli?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

7

Bellevue Zlatorog | Hotela Zlatorog in Bellevue sta že več let zaprta. Prvi še naprej propada, drugega pa naj bi kmalu začeli prenavljati. | Foto Vid Ponikvar

Hotela Zlatorog in Bellevue sta že več let zaprta. Prvi še naprej propada, drugega pa naj bi kmalu začeli prenavljati.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski turizem v zadnjih letih jadra na rasti in podira rekorde. Tako je že četrto leto zapored. Rast števila prenočitev na letni ravni je lani znašala 13 odstotkov, še višja pa je v Bohinju, pa čeprav nekaj kultnih hotelov tam ne obratuje. Kaj se dogaja z njimi?

Bohinjski turizem raste kljub nekaterim zaprtim hotelom. Ob tem je ob koncu leta 2016 zagorel še hotel Jezero, ki pa so ga lastniki zelo hitro obnovili. Po podatkih Turizma Bohinj so v prvih osmih mesecih letošnjega leta število prenočitev z dobrih 461 tisoč povečali na nekaj manj kot 531 tisoč v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Po podatkih statističnega urada je bilo v Bohinju lani 19 hotelov, od tega pa dva na idiličnih lokacijah že leta samevata in propadata. Oblaki so se nekoliko razgrnili nad hotelom Bellevue, ki je pred časom dobil novega lastnika, še vedno pa propada hotel Zlatorog tik ob Bohinjskem jezeru.

turizem Ljubljana
Novice Ker niso prijavili, da oddajajo stanovanje, dobili za 237 tisoč evrov kazni #Airbnb

Hotel, v katerem je prebivala Agatha Christie, prodali za 720 tisoč evrov

Lani je bil hotel Bellevue na dražbi prodan za 720 tisoč evrov. | Foto: Vid Ponikvar Lani je bil hotel Bellevue na dražbi prodan za 720 tisoč evrov. Foto: Vid Ponikvar Hotel Bellevue leži nad Bohinjskim jezerom, v zadnjih letih pa je bil v lasti Japca in Jerneja Jakopina oziroma njunega podjetja Finadria. V začetku lanskega leta je hotel, v katerem je prebivala tudi pisateljica Agatha Christie, na dražbi za 720 tisoč evrov kupilo podjetje Pokljuka, ki je povezano z ljubljansko nadškofijo.

Čeprav so lastniki hotela in pripadajoče depandanse že več kot eno leto, del še niso začeli. "Smo v fazi priprave projektne dokumentacije. Izvedli smo tudi arhitekturni natečaj, kjer smo izbrali in nagradili tri najprimernejše rešitve," je odgovoril Marko Matjašič, direktor Pokljuke. Hotel bi lahko vrata odprl leta 2021.

Prenova bo po Matjašičevih besedah dolgotrajna, saj morajo zaradi lokacije hotela v Triglavskem narodnem parku zadostiti številnim zahtevam. Je pa podjetje Pokljuka, prav tako na dražbi, kupilo še hostel Pod Voglom, ki ga bodo še pet let oddajali dosedanjemu najemniku. Zanj so odšteli nekaj več kot milijon evrov.

Hotel Zlatorog sameva že od leta 2011. | Foto: STA , Hotel Zlatorog sameva že od leta 2011. Foto: STA ,

Hotel Zlatorog še vedno prazen in propada

Brez spremembe lastništva in načrtov za oživitev pa ostaja hotel Zlatorog, ki je že več kot desetletje v lasti družine Pačnik. Ta je bila pred leti skupni imenovalec za hotele v Bohinju, saj so imeli v lasti tudi prej omenjena hotela Bellevue in Zlatorog ter tudi hotel Ski Vogel, hotel Bohinj, hotel Triglav in kamp Zlatorog.

Zlatorog je od leta 2011 naprej prazen, v vmesnem obdobju pa so tatovi iz njega pokradli vse, kar je še bilo vrednega. Od električne napeljave do radiatorjev, leta 2014 pa se je vdrla še streha nad bazenom. Pačnik po poročanju medijev že nekaj let naj ne bi več imel načrtov, povezanih z bohinjskim turizmom, ceno za hotel Zlatorog pa je navil na sedem milijonov evrov, kar je po mnenju številnih nerealno.

"S Pačnikom nismo v stiku. Močno si želimo, da bi ga (zdajšnji ali morebitni nov) lastnik saniral in da bi spet obratoval," o stanju s hotelom pravi Jože Sodja, začasni župan Bohinja, potem ko je v parlament odšel Franc Kramar.

Nekdanji župan Bohinja Franc Kramar si je več let prizadeval, da bi zaprti hoteli znova zaživeli. | Foto: STA , Nekdanji župan Bohinja Franc Kramar si je več let prizadeval, da bi zaprti hoteli znova zaživeli. Foto: STA ,

Občina nima vzvodov

Kramar si je v preteklosti že velikokrat razbijal glavo z zaprtimi hoteli v Bohinju, ki so ustavljali še hitrejšo rast turizma v zadnjih letih.

"Od leta 2002, ko je hotele dobil v last, ni po našem mnenju vložil niti evra v njihovo obnovo," je lani v intervjuju za MMC dejal Kramar.

Zdajšnji župan Sodja poudarja, da občina nima vzvodov, da bi lahko lastnika prepričali o prodaji. "Upamo pa seveda, da imajo lastniki nepremičnin sami zavest, da propadajoča nepremičnina ni v korist ne lastniku ne širši skupnosti," dodaja.

Marjan Šarec
Novice Kateri slovenski župani se bodo morali zaradi volitev posloviti
Ne spreglejte