Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2020,
8.54

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

2

Natisni članek

Petrol Koronavirus

Petek, 13. 3. 2020, 8.54

4 leta, 1 mesec

Petrol miri: Goriva je dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

2

bencinska črpalka | Poslovanje za zdaj poteka nemoteno, v primeru zaostritve razmer pa ima družba pripravljene akcijske načrte, pravijo na Petrolu. | Foto Ana Kovač

Poslovanje za zdaj poteka nemoteno, v primeru zaostritve razmer pa ima družba pripravljene akcijske načrte, pravijo na Petrolu.

Foto: Ana Kovač

Skupina Petrol je lani ustvarila prihodke od prodaje v višini 4,4 milijarde evrov, kar je odstotek več kot v letu 2018. Čisti dobiček se je povečal za 15 odstotkov na 105,2 milijona evrov. Glede koronavirusa so povedali, da imajo pripravljene akcijske načrte, s katerimi bodo zagotovili oskrbo z energenti.

"Družba Petrol od izbruha koronavirusa pozorno spremlja razmere. Ustanovili smo koordinacijski tim, ki spremlja dogajanje in pripravlja ustrezne organizacijske ukrepe. Poslovanje za zdaj poteka nemoteno, v primeru zaostritve razmer pa ima družba pripravljene akcijske načrte, s katerimi bo zagotovila oskrbo z energenti," so zagotovili po pisanju STA.

Fraport napovedal močan padec letošnjega dobička

Upravljavec letališč Fraport, ki med drugim upravlja z brniškim letališčem, pa tudi enim najbolj prometnih evropskih letališč v Frankfurtu, v luči širjenja koronavirusa po svetu v letošnjem letu pričakuje močan padec dobička. "V tem trenutku lahko pričakujemo, da se bo trend padanja v letalskem prometu v prihodnjih tednih in mesecih nadaljeval," je v luči širjenja koronavirusa opozoril izvršni direktor Stefan Schulte. Hkrati je napovedal znaten padec števila potnikov, kar bo oklestilo prihodke in dobiček družbe. Lani je sicer Fraport zabeležil 3,7 milijarde evrov prihodkov, kar je 6,5 odstotka več kot leto prej, in 1,18 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je 4,5 odstotka več kot leto prej. (STA)

Poslovanje boljše kot v letu 2019

Z rezultati se je na četrtkovi seji seznanil nadzorni svet družbe. "Poslovanje skupine Petrol je bilo v letu 2019 uspešno in boljše od načrta," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, objavljenem prek spletne strani Ljubljanske borze.  "Uspešni smo bili pri prodaji proizvodov iz nafte, trgovskega blaga in povezanih storitev, utekočinjenega naftnega plina, zemeljskega plina in elektrike. Z energetskimi in okoljskimi rešitvami smo ustvarili 13 odstotkov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA). Proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov pridobiva pomen in bo tudi letos predstavljala pomembno poslovno in razvojno dejavnost," je v letnem poročilu po pisanju STA zapisala predsednica uprave Nada Drobne Popović.

Skupina Petrol je lani ustvarila 472,9 milijona evrov prilagojenega bruto dobička, kar je sedem odstotkov več kot predlani. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je povečal za devet odstotkov na 196,5 milijona evrov, še poroča STA.

Koronavirus
Novice Potrjenih je 141 okužb: "Za dva tedna ustavljamo državo" #video

Skupina je lani prodala 3,7 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je šest odstotkov več kot predlani. Prodala je 21,5 teravatne ure zemeljskega plina, 176.400 ton utekočinjenega naftnega plina, 22,6 teravatne ure električne energije in 145.800 megavatnih ur toplotne energije, piše STA.

Prihodki od prodaje trgovskega blaga in povezanih storitev so znašali 466,5 milijona evrov in ostali na predlanski ravni. Število bencinskih servisov je ob koncu leta 2019 znašalo 509, od tega 318 v Sloveniji, 110 na Hrvaškem, 42 v Bosni in Hercegovini, 14 v Srbiji, 14 v Črni gori in 11 na Kosovu.

Petrol je v letu 2019 dobil novo upravo. Po jesenskem sporazumnem odhodu uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika in članov Roka Vodnika in Igorja Stebernaka družbo vodijo Drobne Popovićeva ter člana Matija Bitenc in Jože Bajuk. Iz letnega poročila je razvidno, da je Berločnik prejel 99.000 evrov bruto odpravnine, Vodnik in Stebernak pa po 84.000 evrov bruto odpravnine, piše STA.

Cilji Petrola za letos so prihodki od prodaje v višini 6,4 milijarde evrov, prilagojeni kosmati dobiček v višini 510 milijonov evrov, EBITDA v višini 214,8 milijona evrov, čisti dobiček v višini 109,8 milijona evrov, neto dolg na kapital v višini 0,4, neto dolg na EBITDA v višini 1,7, prodaja proizvodov iz nafte v višini 3,4 milijona ton ter prihodki od prodaje trgovskega blaga in povezanih storitev v višini 467,6 milijona evrov. Petrolova strategija velja do leta 2022, a je nova uprava napovedala, da bo do poletja pripravila novo in bo veljala za obdobje do leta 2025, še poroča STA.

Ne spreglejte