Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
13.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aerodrom Ljubljana država

Petek, 26. 7. 2013, 13.53

7 let, 2 meseca

Novi potniški terminal na Brniku v oblakih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorni svet Aerodroma Ljubljana popoldne o pripravah na avgustovsko skupščino delničarjev, ki bo odločila o usodi novega potniškega terminala na Brniku.

Nadzorniki Aerodroma Ljubljana, ki so bili imenovani pretekli mesec, vodi jih Milan Perović, bodo danes razpravljali tudi o projektu novega potniškega terminala, ki je razdelil ne samo nadzornike in delničarje družbe, ampak tudi domačo javnost. "Naloga uprave in nadzornega sveta družbe je pripraviti čim bolj celovito gradivo za skupščino, da bi delničarji lahko spoznali vse slabosti in prednosti projekta novega potniškega terminala," pravi prvi mož nadzornikov Aerodroma Ljubljana Milan Perović. Ob tem dodaja, da je odločitev v rokah delničarjev zlasti največjega, države oziroma vlade. Vrednost projekta se je znižala s prvotnih 73 na 55 milijonov evrov Projekt novega potniškega terminala so na Brniku začeli pripravljati že leta 2005. Prvotno je bil ocenjen na 73 milijonov evrov (brez DDV-ja), zdaj njegova cena ne bi smela preseči 55 milijonov evrov, zagotavlja predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. Za projekt bi 23 milijonov iz lastnih rezerv prispeval Aerodrom Ljubljana, za 18 milijonov bi bilo treba najeti posojilo, dobrih 14 milijonov pa bi za naložbo pridobili iz evropskih skladov, če bo seveda projekt dobil zeleno luč delničarjev.

Vlada bo pretehtala, ali bo potniški terminal ostal v oblakih Odločitev o novem potniškem terminalu je torej v rokah vlade. Država je neposredno in posredno prek SOD-a in KAD-a okoli 65-odstotna lastnica družbe Aerodrom Ljubljana, ki upravlja ljubljansko letališče. Vlada Alenke Bratušek je Aerodrom Ljubljana uvrstila v sveženj prvih 15 podjetij, ki jih namerava prodati. Zato nekateri tudi v ministrskih vrstah ne vidijo "računice" v graditvi novega potniškega terminala, še zlasti ker so zanimanje za Aerodrom Ljubljana že izkazali nekateri upravljavci posameznih evropskih letališč, pa celo globalni letalski prevozniki, kot je recimo največji azijski prevoznik, večinsko državni China Southern Airlines.

Do leta 2017 naj bi število oskrbljenih potnikov na Brniku poskočilo za pol milijona Nasprotniki projekta tudi opozarjajo, da projekt v času krize ni prava rešitev, saj bi se delničarji za prihodnje dobičke oziroma dividende obrisali pod nosom. Zagovorniki projekta pa zagotavljajo, da bi novi potniški terminal, ki bi bil zgrajen do poletja 2015, Ljubljano in s tem Slovenijo še bolj utrdil na zemljevidu letališč in letalskih destinacij v tem delu Evrope. Do leta 2017 naj bi po napovedih število oskrbljenih potnikov na Brniku že poskočilo na vsaj 1,7 milijona, lani so na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana oskrbeli nekaj manj kot 1,2 milijona potnikov.

Ne spreglejte