Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2014,
11.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NLB Janko Medja

Ponedeljek, 19. 5. 2014, 11.37

7 let, 2 meseca

NLB v prvem četrtletju s 30 milijoni dobička (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
NLB letos posluje nad načrti, pravi šef NLB-ja Janko Medja. "Z jasno strategijo smo zaustavili negativne trende padanja. Želimo, da bi donos na strateški kapital znašal šest odstotkov."

NLB je v prvih treh mesecih letošnjega leta poslovala s skoraj 30 milijoni dobička po davkih. "Po prenosu slabih terjatev na DUTB poslujemo stabilno. Je daleč nad našimi pričakovanji, vendar takšnih rezultatov ne moremo pričakovati ob vseh četrtletjih," pravi predsednik uprave Janko Medja, ki poudarja, da je NLB danes že drugačna banka, kot je bila denimo še konec leta 2012. "Je profesionalno vodena, neodvisna banka, ki se osredotoča na vse segmente strank, predvsem pa na prebivalstvo, na mala in mikro podjetja.

Čistijo portfelj Medja poudarja, da v banki delajo na tem, da se napake iz preteklosti ne bi ponovile. "Želimo si, da bi donos na kapital na strateškem delu znašal 6 odstotkov, slabe kredite, ki danes znašajo 26 odstotkov, pa bi do konca leta 2015 zmanjšali pod 22 odstotkov."

Prestrukturiranje še ni končano Kljub spodbudnim rezultatom Medja poudarja, da prestrukturiranje banke še ni končano, predvsem pa je cilj, da se čim prej umaknejo iz nestrateških naložb. K boljšim rezultatom je pripomoglo tudi znižanje stroškov za nekaj več kot osem milijonov. Od načrtovanih 700 manj zaposlenih je banko že zapustilo okoli 550 ljudi, kar pomeni, da so se stroški dela do zdaj znižali za 5 odstotkov.

Stabilizirali smo tržne deleže, na strani prebivalstva celo rastejo "Prodaja je oživljena," pravi član uprave za prodajo Blaž Brodnjak, ki poudarja, da NLB išče posle in poslovne modele, ki so vzdržni. "Stabilizirali smo tržne deleže, na strani prebivalstva smo ga celo okrepili. V treh mesecih smo s 173 milijoni financirali gospodarstvo, z 90 milijoni pa prebivalstvo."

Lahko banka državi vrne decembrski denar za dokapitalizacijo? "Ta sredstva se lahko vrnejo le, če je banka prodana," pravi Medja, Brodnjak pa poudarja, da " je banka prodajljiva".

Ne spreglejte