Petek,
3. 3. 2017,
18.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

3

Natisni članek

dobiček NLB

Petek, 3. 3. 2017, 18.42

6 let, 7 mesecev

NLB še tretje leto zapored v zelenem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

3

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

NLB Skupina je lani po nerevidiranih rezultatih ustvarila 110 milijonov evrov čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v letu 2015. Čisti dobiček na ravni NLB je medtem dosegel 63,8 milijona evrov, kar je 45 odstotkov več kot predlanskim. Z rezultati se je danes seznanil nadzorni svet, pomenijo pa pomembno znamenje morebitnim vlagateljem v banko.

Leto 2016 je bilo tako tretje zaporedno leto z dobičkom za Novo Ljubljansko banko (NLB), ki poslovanje izboljšuje vse od rekordne izgube v letu 2013, ko je imela skupina negativni rezultat 1,44 milijarde evrov, NLB pa negativni rezultat 1,54 milijarde evrov.

Poleg NLB so pozitivno poslovale vse banke iz NLB Skupine na območju nekdanje Jugoslavije. Skupaj so tako banke iz skupine v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, na Kosovu in v Bosni in Hercegovini k dobičku NLB Skupine prispevale 57,7 milijona evrov, kar je 51 odstotkov več kot v letu 2015.


Bančnik, ki naj bi naredil milijonsko škodo: NLB ga je odpustila, a ga je morala vzeti nazaj


Uspelo jim je znižati tudi slaba posojila

V NLB so se ob objavi nerevidiranih rezultatov pohvalili, da so obseg slabih posojil lani zmanjšali za 31 odstotkov na malo manj kot 1,3 milijarde evrov. Delež slabih posojil se je tako z 19,3 odstotka znižal na 13,8 odstotka, medtem ko je po širši definiciji nedonosnih terjatev Evropskega bančnega organa (Eba) ta delež upadel s 14,3 odstotka na 10 odstotkov. Pri tem je pomembno vlogo odigrala prodaja paketa slabih posojil v bruto vrednosti nekaj več kot 500 milijonov evrov.

V banki so poudarili, da so likvidnostno in kapitalsko zelo trdni, tako da bodo državi lahko izplačali dividendo v vrednosti celotnega čistega dobička NLB, torej 63,8 milijona evrov.

Z rezultati so se danes seznanil nadzorniki največje slovenske banke. Prvi nadzornik Primož Karpe je poudaril, da je nadzorni svet z rezultati NLB in NLB Skupine zadovoljen. "NLB je pripravljena na postopek privatizacije in bo delovala v skladu z odločitvami in navodili lastnika," je dodal prvi nadzornik.

Do konca leta banka ne sme več biti državna

Objava je novo znamenje za morebitne vlagatelje v državno banko. Država mora 75 odstotkov minus eno delnico banke v skladu z dogovorom z Evropsko komisijo v zameno za odobreno državno pomoč konec leta 2013 prodati do konca leta. Potem ko bo NLB konec aprila objavila revidirane podatke o lanskem poslovanju, bodo predvidoma stekli ključni postopki za izvedbo privatizacije po načelu javne prodaje delnic (IPO).