Torek,
3. 1. 2023,
15.06

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

gospodarstvo inflacija Nemčija

Torek, 3. 1. 2023, 15.06

1 leto, 9 mesecev

Nemška inflacija decembra pri 8,6 odstotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Nemško gospodarstvo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemčija je imela decembra 8,6-odstotno stopnjo inflacije, potem ko je ta še novembra vztrajala pri desetih odstotkih. Gre za tretji zaporedni padec cen življenjskih potrebščin na letni ravni, so sporočili z nemškega statističnega urada. Razlog statistiki vidijo predvsem v državni pomoči gospodinjstvom in podjetjem glede cen energentov.

Padec stopnje inflacije je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa večji od pričakovanj analitikov. Na enomestno številko se je spustila prvič po avgustu.

Upočasnitev rasti cen je po navedbah statističnega urada Destatis predvsem posledica enkratne državne pomoči gospodinjstvom in podjetjem pri kritju položnic za plin. "Glede na decembrsko pomoč je bila inflacija bistveno nižja kot pretekle mesece," so zapisali pri Destatisu.

V celotnem lanskem letu je inflacija v Nemčiji znašala 7,9 odstotka, kar je največja zabeležena stopnja v obdobju po drugi svetovni vojni, še navaja dpa.

Podobno kot druge evropske države se Nemčija spopada z visokim skokom cen življenjskih potrebščin, kar je predvsem posledica vojne v Ukrajini.

"Čeprav je december prinesel nekoliko olajšanja, cene ostajajo nesprejemljivo visoke, predvsem hrane in energentov," je najnovejše podatke komentiral ekonomist pri LBBW Jens-Oliver Niklasch. Boj proti inflaciji, ki se je začel lani, ostaja maraton, ne sprint, je sklenil.