Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
5. 5. 2016,
18.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

2

Natisni članek

Osebne finance dražba dražba stanovanj nepremičnine

Četrtek, 5. 5. 2016, 18.45

6 let, 7 mesecev

Na Lavrici ni bilo prodano niti eno stanovanje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

2

Dražba stanovanj na Lavrici | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Čeprav je pred dražbo petih stanovanj na Lavrici kazalo, da se bo med kupci razvnel pravi boj, varščine ni vplačal nihče. Kupcev, ki so za kvadratni meter pripravljeni odšteti dva tisočaka, očitno še ni na vidiku.

"Kljub izjemnemu oziroma nadpovprečnemu povpraševanju potencialnih kupcev pred dražbo je bila dražba žal neuspešna. Kupcev ni bilo," je povedal stečajni upravitelj Jernej Goričar, ki je pretekli teden želel izpeljati dražbo.

Podobno se je Goričarju zgodilo že pred prvo dražbo februarja letos, a tudi takrat na dražbo ni bilo nikogar. Stanovanja, ki jih je že leta 2008 zgradilo podjetje Stiking, so bila takrat na prodaj po tržni vrednosti.

Desetino cenejša stanovanja kupcev niso prepričala

Stečajni upravitelj Jernej Goričar razlog za neuspešno dražbo pripisuje specifičnosti objekta in špekuliranju kupcev. | Foto: Bojan Puhek Stečajni upravitelj Jernej Goričar razlog za neuspešno dražbo pripisuje specifičnosti objekta in špekuliranju kupcev. Foto: Bojan Puhek

Tokrat so bile izklicne cene postavljene desetino nižje. Najcenejše, 78 kvadratnih metrov veliko stanovanje z atrijem, je bilo na prodaj za 148.500 evrov, največje, 102 kvadratna metra veliko stanovanje, pa po izklicni ceni 190.800 evrov. To je slaba dva tisočaka za kvadratni meter stanovanjske površine, k temu pa je treba prišteti še nakup parkirnega mesta v garaži. Izklicna cena zanj je znašala 8.100 evrov.

Ali kupci ne verjamejo v okrevanje nepremičninskega trga?

Goričar razlog za takšno vedenje kupcev pripisuje specifičnosti objekta in špekuliranju.

"Nekdo, ki stanovanje kupuje kot naložbo, bo raje še malo počakal ali kupil cenejše stanovanje. Ponudba slovenskega nepremičninskega trga je očitno še vedno dovolj velika, da naša cena ni konkurenčna," pojasnjuje stečajnik.

Nove izklicne cene stanovanj, ki jih bodo skušali prodati na tretji dražbi, bodo znane prihodnji teden, napoveduje stečajni upravitelj. | Foto: Bojan Puhek Nove izklicne cene stanovanj, ki jih bodo skušali prodati na tretji dražbi, bodo znane prihodnji teden, napoveduje stečajni upravitelj. Foto: Bojan Puhek

Nove izklicne cene bodo znane prihodnji teden

Goričar ne želi napovedovati, koliko bodo znašale nove cene stanovanj na tretji dražbi. "Po sestanku z ločitvenim upnikom, to je Poštna banka Slovenije (PBS), in sodnim cenilcem bomo preverili stanje na trgu in na podlagi tega oblikovali nove cene. Te bodo znane prihodnji teden," napoveduje Goričar.

Stanovanja se prodajajo skupaj s podzemnimi garažami, za katere bo treba dodatno seči v žep. Izklicna cena za parkirno mesto je tokrat znašala 8.100 evrov. Nakup posameznih parkirnih mest ni mogoč. | Foto: Bojan Puhek Stanovanja se prodajajo skupaj s podzemnimi garažami, za katere bo treba dodatno seči v žep. Izklicna cena za parkirno mesto je tokrat znašala 8.100 evrov. Nakup posameznih parkirnih mest ni mogoč. Foto: Bojan Puhek

Stečajnik dodaja, da je dražba v primerih, kjer gre za zanimiv predmet prodaje, kot so stanovanja, absolutno najprimernejši način prodaje.

Ne spreglejte