Sreda,
23. 12. 2015,
13.34

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
gorivo

Natisni članek

Sreda, 23. 12. 2015, 13.34

7 let, 5 mesecev

Minister Gašperšič dodatno obdavčitev goriva načrtuje do poletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Ministrstvo za infrastrukturo bo skupaj z nacionalnim programom izgradnje infrastrukture v prihodnjem obdobju vladi predlagalo tudi uvedbo infrastrukturnega centa.

Kot pravi minister Peter Gašperšič, naj bi bil dokument na vladni mizi februarja, nato pa bo o njem odločal še DZ. Infrastrukturni cent bi lahko uvedli do poletja. "Če bo šlo vse po načrtih, bodo do poletja zadeve sprejete. Naša ambicija je, da se to zgodi do 1. junija," je dejal Gašperšič.

Nacionalni program izgradnje infrastrukture, ki ga infrastrukturno ministrstvo pripravlja na podlagi strategije razvoja prometa, bo po Gašperšičevih pojasnilih opredeljeval projekte, ki jih bodo izvajali v prihodnjem šestletnem obdobju, pri čemer se bo to obdobje drsno premikalo do konca obdobja iz strategije, torej do leta 2030.

Kako visok davek bomo plačevali? Iz tega programa bo razvidno, tako Gašperšič, kolikšen bo potreben obseg sredstev za investicije v infrastrukturo in koliko bo treba zbrati iz dodatne namenske postavke, torej iz bencinskega centa.

Minister zdaj o konkretnih številkah še ne želi govoriti, zagotovo pa ne bodo presegli že večkrat omenjenih številk v zvezi z bencinskim centom - v prvem letu tri cente na liter goriva, v drugem letu šest centov, od tretjega leta dalje pa devet centov.