Petek,
5. 4. 2013,
15.53

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

davčne oaze pregon

Petek, 5. 4. 2013, 15.53

4 leta, 3 mesece

Lov na utajevalce se začenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po velikem razkritju imetnikov računov davčnih oaz, se krepijo pozivi po ukrepanju. Naj torej države davčnim utajevalcem stopijo na prste in ustavijo nezakonito odlivanje denarja.

Zahteve po ukrepanju so najbolj glasne v Veliki Britaniji. Premierja Camerona tam pozivajo, naj ukrepa na junijskem vrhu 8 industrijsko najbogatejših držav, ki ga bo letos gostila prav Velika Britanija. Pozivi so glasni predvsem zato, ker "politiki in tajkuni z vsega sveta svoje račune in podjetja skrivajo tudi na Britanskih Deviških otokih". V Britaniji prav tako opozarjajo na napake politike, ki kljub neizpodbitnim dokazom vse prepogosto gleda stran. Prvi so se že odzvali v Nemčiji. Finančni minister Wolfgan Schaube je zahteval preiskavo o dokumentih, da bi vlada dobila vpogled v to, kdo je iz države v davčne oaze odnesel več kot 400 milijard evrov. Vrstijo se tudi pritiski na Deutche Bank, ki ji očitajo, da je vedela in omogočala skrivanje denarja.

Med utajevalci tudi 200 Italijanov

Prvi dan objave dokumentov, ki so jih 15 mesecev zbirali aktivisti, zbrani v mednarodnem konzorciju s sedežem v Washingtonu, in jih dali v vpogled medijskim hišam z vsega sveta, je bila v Evropi najbolj na udaru Francija: oziroma finančnik predvolilne kampanje francoskega predsednika Hollanda, Jean-Jacquesa Augieram. Odkrili so, da ima dve slamnati podjetji na Kajmanskih otokih.

Med bolj znanimi utajevalci je, sodeč po dokumentih, tudi azerbajdžanska predsedniška družina Alijevih. Hčeri predsednika Alijeva, Arzu in Lejla, imata tri investicijska podjetja v Panami in na Britanskih Deviških otokih.

Na seznamu je tudi 200 Italijanov. Med njimi so Gaetano Terrin, komercialist finančnega studia, ki je v lasti nekdanjega italijanskega finančnega ministra Tremontija, najbolj razvpiti italijanski internetni heker Fabio Ghiono, znan po aferi prisluškovanj v italijanskem Telecomu, in znana zlatarska družina iz Milana.

Med politiki Guardian objavlja ime gruzijskega premierja in magnata Borisa Bidzina Ivanišvila. Na Britanskih Deviških otokih ima registrirano podjetje Boperston Overseas Corp. Premierjev tiskovni predstavnik, tako pravi Guardian, sicer zatrjuje, da Ivanišvili ni kršil zakonov, da v letih 2011 in 2012 v podjetju ni imel nobenega deleža, zato o njem tudi ni poročal v finančnem poročilu.