Četrtek,
30. 10. 2014,
10.36

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
nepremičnine stanovanja

Natisni članek

Četrtek, 30. 10. 2014, 10.36

7 let, 5 mesecev

Kupiti stanovanje zdaj ali ga najeti in čakati na še nižje cene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Prednosti nakupa so: nižje cene stanovanj in ugodni pogoji financiranja nakupa. Prednosti najema: manjše tveganje ob izgubi zaposlitve in morebitno nadaljevanje padanja cen.

Številni so prepričani, da je plačevanje najemnine metanje denarja skozi okno, in sicer zlasti v primerjavi z nakupom in posledično posojilom, po katerem nepremičnina ostane v njihovi lasti in jo lahko zapustijo dedičem. Ob tem je treba poudariti, da imajo Slovenci do nepremičnin poseben odnos, nakup je praviloma prej čustven kot racionalen.

Negotov položaj Trenutno je najbolj v prid najemu splošna klima v Sloveniji, saj številni ne verjamejo, da se bo gospodarski položaj v prihodnjih letih izboljšal. Kljub zmanjšanju števila brezposelnih v zadnjih nekaj mesecih pri mnogih še vedno vlada strah pred izgubo zaposlitve. Prav zaradi tega se veliko ljudi v teh časih raje kot za nakup odloči za najem nepremičnine.

Čakanje na nižje cene Mnogi se odločajo za najem tudi zato, ker pričakujejo še nižje cene nepremičnin. Od začetka gospodarske krize so se namreč po podatkih geodetske uprave rabljena stanovanja v prestolnici, na primer, pocenila za več kot četrtino. In prav zaradi že prej omenjenega slabega gospodarskega položaja si mnogi obetajo še dodatne "popuste" in so preložili nakup na po njihovem mnenju primeren trenutek.

Ponudba je in je ni Čeprav je na največjem nepremičninskem portalu iz meseca v mesec več nepremičnin, potencialen kupec nepremičnine hitro ugotovi, da je "primernih", predvsem pa cenovno ugodnih stanovanj v Ljubljani bolj malo. Seveda je na trgu veliko stanovanj, ki navzdol odstopajo po ceni, a ob ogledu vsak hitro najde številne pomanjkljivosti v takšni nepremičnini.

Če najdete ustrezno, jo kupite Prav zaradi tega poznavalci nepremičninskega trga pri nas menijo, da je smiseln nakup, če najdete nepremičnino, ki vam je všeč, je dovolj velika, lokacijsko ustrezna in cenovno ne odstopa od povprečja na trgu.

Ko enkrat kupiš nepremičnino, pozabi, koliko si odštel zanjo Ob tem strokovnjaki pravijo, da je nesmiselno, da ko kupite nepremičnino, še naprej sledite cenam. Ko ste enkrat lastnik nepremičnine, je namreč brezpredmeten podatek, koliko je vredna ta trenutek (dokler ne dobimo davka na nepremičnine, seveda), saj v njej živite. Vrednost nepremičnine je pomembna zgolj in samo, ko se odločate za prodajo.

Nizke obrestne mere danes prednost, kaj pa jutri? Financiranje nakupa nepremičnine je danes relativno poceni, saj je euribor na zgodovinsko nizkih ravneh, pribitki za dolgoročno stanovanjsko posojilo z zastavo hipoteke pa se gibljejo pod tremi odstotki (obrestna mera je sestavljena iz fiksnega dela, ki ga predstavlja euribor, in pribitka).

In prav vpliva euriborja se morajo zavedati posojilojemalci, saj bodo stanovanjska posojila praviloma odplačevali deset let in več, v tem času pa bodo doživeli tudi precejšnje spremembe obrestne mere in s tem tudi zneska mesečnih obrokov odplačil posojila. Če je, kot že rečeno, šestmesečni euribor danes na zgodovinskem minimumu, se utegne zaradi velikih finančnih injekcij gospodarstvu v evrskem območju zgoditi, da se bo počasi začela povečevati inflacija, ki pa jo Evropska centralna banka praviloma kroti z višanjem obrestnih mer, tudi euriborja.

Višina mesečnega obroka se bo spreminjala Prav zaradi tega se morajo tisti, ki najamejo stanovanjsko posojilo, zavedati, da današnji izračunani mesečni obrok za odplačilo posojila po vsej verjetnosti v prihodnosti ne bo enak, temveč se bo zviševal. Poglejmo na konkretnem primeru.

Če bi danes vzeli 70 tisoč evrov stanovanjskega posojila za obdobje 20 let, bi mesečni obrok (pribitek 2,8 odstotka) znašal okoli 390 evrov. Če bi se euribor zvišal za, na primer, odstotno točko, bi mesečno plačevali okoli 30 evrov več, če bi se zvišal za dve odstotni točki, bi bil mesečni obrok okoli 460 evrov (70 evrov več), če pa bi se zvišal za tri odstotne točke, bi mesečna obveznost znašala okoli 500 evrov oziroma bi vsak mesec plačevali 110 evrov več kot na začetku obdobja.