Tomaž Modic

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
13.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

nepremičnine Jordanija Hotel Bellevue Izet Rastoder

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 13.10

6 let, 4 mesece

Kralj banan kupil nekdanji elitni hotel

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Izet Rastoder | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Stari razpadajoči hotel Bellevue na elitni lokaciji v parku Tivoli v Ljubljani ima novega lastnika.

Po osmih letih se je jordanski državni nepremičninski sklad Mawared odločil za prodajo hotela na pobočju šišenskega hriba, ki je zaščiten kot spomenik lokalnega pomena.

Odkupil ga je Izet Rastoder, največji uvoznik eksotičnega sadja pri nas, je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu.

Obljubljali prenovo, a jih je premagala kriza

Jordanci so hotel leta 2009 za 7,5 milijona evrov kupili od Študentskega servisa Maribor, zanj pa so imeli velike načrte.

Napovedovali so ne samo prenovo starega hotela, temveč tudi širitev. Govorili so o elitnem butičnem hotelu z 90 sobami in apartmaji, vendar je načrte zaustavila kriza. V zadnjih letih je v hotelu Bellevue večkrat zagorelo. Zadnji, domnevno podtaknjeni požar je maja leta 2014 uničil ostrešje.

Da Jordanci iščejo novega lastnika, je postalo jasno leta 2014, ko so se odločili za umik iz naložbe.

Propadajoči hotel Bellevue v Ljubljani | Foto: STA , Propadajoči hotel Bellevue v Ljubljani Foto: STA , Od tedaj so pospešeno iskali novega lastnika, ki bi imel idejo, kako hotelu povrniti njegov nekdanji sijaj. Pozivni razpis za prodajo celotnega kompleksa Bellevue so tedaj poslali neposredno na naslove potencialnih kupcev po vsem svetu. Pri prodaji jim je pomagal generalni častni konzul Kraljevine Jordanije v Sloveniji Samir Amarin.

Našli so Rastoderja, ki se je v zadnjih letih lotil več nepremičninskih poslov v prestolnici.

Prevzel je trgovski del kompleksa Stožice in namerava dokončati že zdavnaj obljubljeno trgovsko središče. S srbsko Delto je zgradil hotel Intercontinental na Bavarskem dvoru. V začetku letošnjega leta je od države kupil še vilo Tamara na Bledu.

Izgubil tretjino prihodkov

Kljub vsemu se Rastoder novih projektov loteva v času, ko ima sam velike težave v osnovni dejavnosti.

Lani so prihodki od prodaje njegove družbe Rastoder strmoglavili s 150 na 108 milijonov evrov. Ob tem je ustvaril več kot štiri milijone evrov čistega dobička, vendar je na drugi strani globoko nasedel v hrvaškem Agrokorju.

Izet Rastoder, Derby, kralj banan, kralj Stožic | Foto: STA , Foto: STA , Seznam prijavljenih terjatev razkriva, da je slovenski dobavitelj banan daleč največji osmoljenec sodelovanja z največjim hrvaškim koncernom, saj mu hrvaški koncern dolguje več kot pet milijonov evrov. 

Rastoder je bil sicer eden prvih slovenskih dobaviteljev, ki je z Agrokorjem po prodaji Mercatorja podpisal pogodbo o dobavi. Vredna je bila kar sto milijonov evrov.

Rastoder za komentar ni bil dosegljiv.