Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
12. 5. 2015,
19.57

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

viri financiranja

Torek, 12. 5. 2015, 19.57

7 let, 7 mesecev

Kakšne so težave slovenskih podjetnikov pri iskanju denarja?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Podjetniki še ne občutijo izboljšanega dostopa malega gospodarstva do finančnih virov. Največje ovire jim predstavljajo bančne garancije in zapleteni postopki, zato računajo na pomoč države.

Izdatno dokapitalizirane slovenske banke imajo nalogo, da denar prenesejo v gospodarstvo, ki nato ustvarja gospodarsko rast. A problem financiranja v malem gospodarstvu je še vedno izjemno velik, se je strinjalo prek 160 gospodarstvenikov včerajšnjega Vrha malega gospodarstva.

V anketi Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so podjetniki dejali, da je odziv bank in inštitucij sicer boljši kot v preteklosti. Izboljšanja pa ni čutiti enakomerno po državi. Nekoliko boljše razmere so v podjetniških središčih in na tistih območjih, ki jih je kriza manj prizadela.

Težave še vedno nastajajo v dolžini odziva, saj so postopki kreditiranja predolgi in prezapleteni. Postopki od malega podjetnika zahtevajo preveč časa in naporov s prijavo na razpis in obveznostim, ki izhajajo iz njih.

Vrh malega gospodarstva je malim podjetnikom postregel s priložnostmi pri iskanju finančnih virov, ki se jim v tem trenutku ponujajo. Tako z viri financiranja kot načinom financiranja.

Udeležence vrha smo vprašali, kako se spopadajo z iskanjem finančnih virov.

Ne spreglejte