Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2014,
11.35

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljanska borza Luka Koper privatizacija

Sreda, 9. 4. 2014, 11.35

7 let, 3 mesece

Kaj poganja delnice na naši borzi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rast delnic na Ljubljanski borzi je posledica privatizacij podjetij v državni lasti in boljših poslovnih rezultatov kot tudi dejstva, da so nekatere v krizi izgubile tudi do 80 odstotkov vrednosti.

V preteklih letih, predvsem ob začetku finančne in gospodarske krize, je bil tudi zaradi neizpeljanih strukturnih reform in velikih težav bančnega sektorja na Ljubljanski borzi vrednostnih navzoč močan pesimizem.

V zadnjem obdobju se je trend obrnil navzgor, še posebej v letošnjem letu, ko je osrednji delniški indeks pridobil 16 odstotkov. V tem obdobju so med prometnejšimi delnicami kar štiri pridobile več kot 50 odstotkov (največ Luka Koper, 92 odstotkov, Letrika, Cinkarna Celje in Žito pa več kot polovico), tudi preostali "blue chipi" so lepo zrasli, izjema je Mercator, ki je letos izgubil desetino vrednosti.

Na borzi prevladuje splošni optimizem "Razloge za strmo rast delnice Luke Koper lahko iščemo predvsem v prevelikem upadu cene ob imenovanju Gašparja Mišiča za predsednika uprave. Dobri rezultati družbe so ceno delnice vrnili na bolj normalne ravni, rast pa je dodatno spodbudil splošni optimizem na Ljubljanski borzi. Privatizacijski procesi spodbujajo rast delnic, ki so na seznamu, saj vlagatelji pričakujejo prevzemne premije in selitev vročega denarja tudi v preostale naložbe," pravi Grega Meden iz KD skladov.

Največ pridobivajo delnice, ki so v preteklosti izgubile največ Matej Mazi iz NLB skladov pojasnjuje, da se je v preteklem letu z umirjanjem dolžniške krize, ki se v zadnjih mesecih kaže v vse nižjih stroških zadolževanja držav PIIGSS (kamor prištevamo tudi Slovenijo), s krepitvijo gospodarske rasti v Evropi in, kot kaže, z resnimi nameni privatizacije v Sloveniji na naš trg vrnilo nekaj optimizma. Viden je tudi v porastu tečajev večine delnic na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev v zadnjem letu. "Poleg tečajev delnic, ki so na privatizacijskem seznamu, so najbolj porasli tečaji tistih delnic, ki so v obdobju pred tem izgubile največ in so bile poleg tega ugodno vrednotene. Tak primer je med drugim tudi delnica Luke Koper." Rastejo tudi zavarovalnice "Med 'blue chipi' sta od doseženega dna v letu 2012 največ pridobila tečaja delnic Zavarovalnice Triglav in Pozavarovalnice Sava. K porastu tečajev so pripomogli predvsem nižji stroški zadolževanja Slovenije, kar se je pozitivno odrazilo na tečajih slovenskih obveznic, ki jih imata zavarovalnici v svojih portfeljih. Vrnitev optimizma se je pozitivno pokazala tudi na tečajih delnic večjih družb s stabilnim denarnim tokom, na primer Petrola in Krke. Predvsem zadnja je v zadnjem letu izboljšala poslovanje, dodatno pa je za letošnje leto napovedala 30-odstotni dvig dividende v primerjavi z lanskim letom, pri čemer bi bila lahko dividenda ob zelo konservativni zadolženosti in visokem denarnem toku še bistveno višja," je še povedal Mazi.

Ne spreglejte