David Kos

Sreda,
13. 5. 2015,
12.19

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 13. 5. 2015, 12.19

7 let, 7 mesecev

Jože Hebar: Dars bi lahko pobral tudi do polovico več cestnin

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Ne osem odstotkov, z učinkovitim sistemom bi Dars lahko pobral tudi do 50 odstotkov več cestnin od tovornega prometa," je prepričan direktor podjetja Kapsch TrafficCom Jože Hebar.

Na izjave predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza, da Dars načrtuje z novim sistemom elektronskega cestninjenja tovornih vozil pobrati osem odstotkov več denarja letno, se je odzval direktor podjetja Kapsch TrafficCom Jože Hebar. Podjetje, ki je ponudnik visoko zmogljivih inteligentnih transportnih sistemov na področju cestninjenja, je eden izmed vodilnih svetovnih dobaviteljev sistemov za elektronsko cestninjenje. Z 280 referenčnimi projekti je prisoten v 45 državah sveta.

"V Kapsch TrafficCom smo prepričani, da je z učinkovitim sistemom cestninjenja tovornih vozil mogoče povečati prihodke Darsa iz tega naslova za občutno več kot omenjenih 8 odstotkov," je Hebar zapisal v sporočilu za javnost.

Kapsch TrafficCom je že v ponudbi, ki so jo oddali v okviru zadnjega razpisa za elektronsko cestninjenje tovornih vozil leta 2012, predvidel, da bi se cestninilo tovorna vozila v Sloveniji pravično in natančno po prevoženem kilometru ter hkrati upoštevalo vsa ostala načela, ki jih predpisuje evropska skupnost. Pri tem so zaradi spremembe načina zaračunavanja na celotno omrežje avtocest ocenili tudi približno 80 do 100 milijonov evrov višje letne prihodke koncesionarja, ob današnjih višinah cestninskih tarif.

"Naši izračuni temeljijo na dejstvu, da ima slovensko avtocestno omrežje pri 122 cestninskih odsekih zgolj 27 cestninskih postaj, kar ne omogoča učinkovitega cestninjenja in cestninskega nadzora na celotnem avtocestnem omrežju. Okoli 10 odstotkov znaša samo del avtocestnega omrežja, ki danes sploh ni zajeto v veljavnem ceniku, niti v predlogu novega cenika, ki ga je letos pripravilo ministrstvo za infrastrukturo. Z odprtjem novih odsekov, na primer predora Markovec in podaljšanja obalne hitre ceste, se bo ta delež samo še povečal. Če dodatno upoštevamo še luknjičast, odprti cestninski sistem, ki omogoča brezplačno vožnjo in izogibanje plačilu cestnine po določenih delih avtoceste, ocenjujemo izpade iz naslova pobiranja cestnin od tovornega prometa v skupni višini do 50 odstotkov in več," še pojasnjuje Hebar.

Hebar še poudarja, da povečanje pobranih cestnin ne bi posebej dodatno obremenjevalo slovenskih prevoznikov. Okoli 80 odstotkov vsega tovornega prometa v Sloveniji namreč predstavljajo tuji prevozniki.