Torek,
24. 4. 2012,
7.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator Žiga Debeljak Matej Lahovnik

Torek, 24. 4. 2012, 7.12

7 let, 2 meseca

"Izplačevanje kakršnihkoli odpravnin ne bi bilo primerno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorni svet Mercatorja je sklenil, da bo novega predsednika uprave družbe iskal z neposrednimi vabili kandidatov na pogovore.

Hkrati pa bodo izvedli tudi javni poziv, ki se bo zaključil 7. maja ob 12. uri. Prvi nadzornik največje slovenske trgovske družbe Matej Lahovnik je prepričan, da bodo dobili zelo kompetentno ekipo.

"... v poštev le oseba, ki že ima izkušnje z delom v upravi velike gospodarske družbe" Eden od pogojev, ki jih bodo morali kandidati izpolnjevati, je tudi ta, da mora imeti kandidat najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih ali vodstvenih položajih, od tega najmanj dve leti kot član uprave velike gospodarske družbe. "S tem želimo jasno povedati, da pride kot novi predsednik uprave v poštev le oseba, ki že ima izkušnje z delom v upravi velike gospodarske družbe," je povedal Lahovnik.

Lahovnik: Mercator je prevelik in preveč pomemben poslovni sistem "Tudi v letalstvu si ne morejo privoščiti, da bi za krmilo boeinga 747 postavili nekoga, ki ne bi imel ustreznih izkušenj," je dejal Lahovnik in dodal, da je Mercator prevelik in preveč pomemben poslovni sistem. "Samo v Sloveniji ima 12.000 zaposlenih, skupaj s tujino jih ima 24.000," je dejal.

Na nadaljnje razgovore bo nadzorni svet povabil kandidate po lastnem izboru Nadzorni svet Mercatorja si pridržuje pravico, da bo na nadaljnje razgovore povabil kandidate po lastnem izboru. Kandidatura bo podana pravočasno, če bo prispela na sedež družbe v Ljubljani najkasneje v ponedeljek, 7. maja, do 12. ure, v zaprti pisemski ovojnici. Postopek za izbiro novega predsednika uprave Mercatorja bo izpeljala kadrovska komisija, ki jo je nadzorni svet imenoval na konstitutivni seji 10. aprila.

Lahovnik pričakuje, da bodo postopke izvedli v maju Lahovnik je ob tem zagotovil, da želijo postopek izbora novega predsednika uprave izpeljati hitro, pregledno in učinkovito. Tej temi bo namenjena tudi prihodnja seja nadzornega sveta, ki bo 8. maja. Lahovnik pričakuje, da bodo postopke izvedli v maju, tako da bi bil novi predsednik uprave izbran še pred poletjem.

O imenih možnih kandidatov Lahovnik ni želel govoriti, si bo pa prizadeval za to, da si bo lahko novi predsednik uprave suvereno izbral takšno upravo, za katero meni, da je najboljša in v korist družbe. Plača po mnenju Lahovnika ne sme biti temeljni motiv za novega predsednika uprave.

Pri pogovorih o plači se bodo zato verjetno gibali v sedanjih okvirih "Mercator je največja gospodarska družba v Sloveniji, je izjemnega pomena tudi za slovensko gospodarstvo in je izziv sam zase, plača tukaj zagotovo ne sme biti temeljni motiv," je dejal. Pri pogovorih o plači se bodo zato verjetno gibali v sedanjih okvirih, so pa seveda možna tudi kakšna odstopanja, je pojasnil prvi nadzornik.

Mercator še vedno vodi ekipa z Žigo Debeljakom na čelu Do imenovanja nove uprave Mercator še vedno vodi ekipa z Žigo Debeljakom na čelu, ki je konec marca odstopila. Za ta korak so se odločili, ker je nezaupanje med upravo Mercatorja in posamezniki večjimi lastniki zaradi drugačnih pogledov na nekatere vidike prodaje družbe Agrokorju oslabilo zmožnost uprave za učinkovito vodenje poslov in urejanje odnosov s poslovnimi partnerji in drugimi deležniki.

"Izplačevanje kakršnihkoli odpravnin ne bi bilo primerno" Dosedanja uprava odpravnin, ki bi jim zaradi predčasnega imenovanja nove uprave po pogodbi sicer pripadale, ne bo dobila. "Skupaj s sedanjo upravo smo ocenili, da glede na splošno gospodarsko krizo in razmere v družbi izplačevanje kakršnihkoli odpravnin ne bi bilo primerno. Sporazumno smo se dogovorili, da jih ne bo," je povedal Lahovnik.

Debeljak bo skupaj s kolegi iz uprave v družbi deloval do 30. septembra Bo pa Debeljak skupaj s kolegi iz uprave v družbi deloval do 30. septembra, s čimer želijo zagotoviti čim bolj učinkovit prenos dela in pristojnosti na novo vodstvo. "Menim, da je to tudi v interesu družbe. Ko bo prišel v družbo nov predsednik uprave, mu je v prvih tednih v interesu, da mu je nekdanji predsednik uprave na voljo s pojasnili in nasveti," je dejal Lahovnik.

"... kaj bodo počeli z delnicami, pa je vprašanje za lastnike" Glede vprašanj, povezanih z morebitno prodajo Mercatorja, je Lahovnik dejal, da je to vprašanje za lastnike družbe. "Kar se uprave in nadzornega sveta tiče, gre za zelo uspešno slovensko podjetje in mi zastopamo interes družbe, kaj bodo počeli z delnicami, pa je vprašanje za lastnike," je bil jasen Lahovnik.