Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2022,
16.15

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

12

Natisni članek

razrešitev nadzorni svet Pošta Slovenije Tomaž Kokot

Ponedeljek, 12. 9. 2022, 16.15

1 leto, 7 mesecev

Uradno: Tomaž Kokot ni več direktor Pošte. "Gre za poslovno-ekonomske razloge"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

12

Tomaž Kokot, intervju, Pošta Slovenije | Tomaž Kokot je predsednik uprave Pošte Slovenije s polnim mandatom postal 1. februarja letos. | Foto Ana Kovač

Tomaž Kokot je predsednik uprave Pošte Slovenije s polnim mandatom postal 1. februarja letos.

Foto: Ana Kovač

Nadzorni svet Pošte Slovenije je Tomaža Kokota razrešil z mesta generalnega direktorja te državne družbe, so po koncu seje potrdili v podjetju. Kot so sporočili, je bil Kokot odpoklican iz poslovno-ekonomskih razlogov, družbo pa bo do imenovanja novega generalnega direktorja zastopalo obstoječe poslovodstvo.

V poslovodstvu tega državnega podjetja so sicer še Sebastijan Gostenčnik, Karmen Lebe Grajf in delavski direktor Janez Zidar.

Časnik Delo je sicer popoldne poročal, da je bil Kokot razrešen iz krivdnih razlogov, nadzorni svet, ki ga od sredine julija, torej po prihodu nove vlade, vodi Urška Kežmah, pa naj bi mu med drugim očital, da se ni ustrezno odzval na prihod avstrijske pošte na slovenski trg. Časnik je ob tem dodal neuradne informacije, da je moral Kokot takoj po razrešitvi tudi zapustiti prostore Pošte Slovenije.

V zvezi z imenovanjem Kokota na mesto generalnega direktorja 1. februarja letos, pred tem je bil od marca lani vršilec dolžnosti direktorja, je bilo zadnje mesece precej medijskega poročanja. V tem obdobju so namreč odstopili trije nadzorniki, zadnji po imenovanju Kokota na mesto prvega človeka Pošte Slovenije, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

Kokot je veljal za kader SDS, bil je županski kandidat te stranke na lokalnih volitvah v Poljčanah. Nesporazumi so se v prejšnjem nadzornem svetu pojavljali zaradi domnevnih pritiskov, povezanih z njegovim imenovanjem, saj naj ne bi imel zahtevanih nekajletnih izkušenj vodenja večje gospodarske družbe.

Slovenski državni holding (SDH) je že aprila sprejel sklep o izvedbi neodvisnega pravnega pregleda postopkov imenovanja. Konec junija so se seznanili s poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji o opravljenem neodvisnem pravnem pregledu. Po poročanju medijev naj bi pregled pokazal nekatere nepravilnosti, podrobnosti pa iz SDH niso sporočili.

So pa le nekaj dni pozneje na skupščini Pošte Slovenije zamenjali tri od petih predstavnikov kapitala, ki sedijo v nadzornem svetu. Odpoklic so pojasnili z izgubo zaupanja lastnika, potem ko je bila opravljena revizija imenovanja Kokota za generalnega direktorja družbe.

Skupscina delnicarjev Telekoma Slovenije
Novice Potrdili nove člane nadzornega sveta Telekoma Slovenije
Smodej Vrečko Kulturnik.si
Novice Ura moči: "Ministrica Bobnarjeva, kaj pa, če bi šlo za vašo hčer?"
Novice Gregorčič o odstopu Marte Kos: To je zakuhala predsednica državnega zbora #video
Ne spreglejte