Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2019,
11.55

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Cimos

Sreda, 18. 12. 2019, 11.55

4 leta, 4 mesece

Cimos v odpuščanje delavcev iz režije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Cimos Gino Berti | Glavni izvršni direktor Cimosa Gino Berti | Foto Vid Ponikvar

Glavni izvršni direktor Cimosa Gino Berti

Foto: Vid Ponikvar

Skupina Cimos bo letošnje leto končala z več kot dvema milijonoma evrov izgube, posledično pa naj bi v zadnjih dveh tednih poslali domov približno 15 delavcev iz režije, ki so zdaj na čakanju, kasneje pa naj bi dobili odpoved iz poslovnih razlogov, poročajo Primorske novice.

Cimos, ki velja za enega pomembnejših proizvajalcev delov za avtomobilsko industrijo, je v prvem polletju še posloval zadovoljivo, potem pa zaradi upada naročil vse slabše. Prodaja je za deset odstotkov zaostala za načrtovano, skupina pa bo tako letošnje leto končala z več kot dvema milijonoma evrov izgube, se časnik sklicuje na navedbe, ki jih je glavni izvršni direktor Cimosa Gino Berti podal v internem glasilu družbe.

"Postati moramo bolj učinkoviti in fleksibilni, zmanjšati število zaposlenih, ki je previsoko glede na padec prodaje, ter postaviti organizacijo, ki je vitka in zagotavlja donosno realizacijo vseh novih projektov, pridobljenih v zadnjem času, in omogoča pridobitev tudi novih," je še zapisal Berti.

Na čakanju že 15 režijskih delavcev iz Slovenije in 20 iz Hrvaške

Po informacijah Primorskih novic naj bi v zadnjih dveh tednih domov poslali približno 15 delavcev, ki so delali v Kopru in Senožečah, pri čemer ne gre za proizvodne delavce, ampak delavce iz režije oz. iz centralnih služb.

Neuradno so zdaj do nadaljnjega na čakanju, kasneje pa naj bi dobili odpovedi iz poslovnih razlogov. Skupina Cimos naj bi zmanjševala število tovrstnih delavcev na vseh svojih lokacijah, iz tistih na Hrvaškem naj bi tako doslej poslali na čakanje približno 20 delavcev.

Za predvidena odpuščanja je izvedel tudi sindikalist Skei Sašo Ristič, ki pa je bil prav tako redkobeseden. Ob tem je sicer za STA ocenil, da so se v Cimosu spričo trenutnih težav, ki so povezane tudi s stanjem na trgu, očitno odločili odpustiti določene "drage" profile delavcev, stanje v podjetju pa naj vendarle ne bi bilo tako slabo.

O težavah sicer v zadnjem času poročajo mnogi dobavitelji avtomobilski industriji. Ta namreč beleži slabše rezultate, ki so po mnenju analitikov posledica ohlajanja svetovnega gospodarstva.

 

Ne spreglejte