Torek,
11. 10. 2016,
14.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Boris Žnidaršič Andrej Prebil eles SDH Anja Strojin Štampar DeSUS SMC

Torek, 11. 10. 2016, 14.58

6 let, 7 mesecev

Boj za Kad: bo zmagala DeSUS ali SMC?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Andrej Prebil | Foto STA

Foto: STA

Že v sredo bi lahko dobili dva nova člana uprave državne Kapitalske družbe (Kad), ki upravlja skoraj milijardo evrov premoženja in jo čaka preoblikovanje v demografski rezervni sklad. Vanj bi se lahko torej letno stekala dodatna nekajdesetmilijonska sredstva, namenjena prihodnjim upokojencem.

Nadzorni svet Kada, ki mu predseduje Stane Seničar (DeSUS), bo o imenovanju novih članov uprave predvidoma odločal na jutrišnji seji. Med kandidati imata po naših informacijah največ možnosti Goranka Volf (Kad) in Gregor Bajraktarevič (NLB).

SMC naj bi podpirala Prebila

Zadnji trenutek naj bi se kot najresnejši kandidat za eno od mest v upravi Kada pojavil Andrej Prebil, predsednik uprave Hotelov Bernardin, ki naj bi ga podpirali v vladajoči stranki SMC. Prebil na vprašanja o tem, ali se je prijavil na avgusta objavljen razpis in ali je sploh opravil razgovor pred kadrovsko komisijo, ni odgovoril.

Če bi nadzorniki Kada imenovali Prebila, bi se odprlo vprašanje konflikta interesov. Med nadzorniki je namreč tudi Aleksander Mervar, prvi mož državnega Elesa. Njegovemu nadzornemu svetu pa predseduje ravno Prebil. Eden od njiju bi se tako najverjetneje moral posloviti od nadzorniškega položaja.

Vprašanja, ali gre pri vzajemnem nadzorovanju za konflikt interesov, Mervar ni želel komentirati. Mervar je sicer leta 2013 ob imenovanju za direktorja Elesa prav zaradi istega razloga odstopil kot podpredsednik nadzornega sveta SDH.

Bo prevladala politika ali strokovnost?

Po drugi strani naj bi v DeSUS, ki so najglasnejši pobudniki za preoblikovanje Kada v demografski sklad, lobirali za to, da bi v upravo imenovali njihovega vidnega člana Borisa Žnidaršiča. Ta je do zdaj začasno opravljal to funkcijo in je med kandidati strokovno najšibkejši.

Za zdaj vendarle kaže, da bo pri imenovanju članov uprave Kada pred politiko prevladala strokovnost.

Menjavo iščejo zaradi odhoda Strojin Štamparjeve

Eno od mest v upravi Kada se je izpraznilo, ker se konec novembra izteče začasni mandat že omenjenemu Žnidaršiču. Ta je funkcijo prevzel lanskega novembra po odhodu Anje Strojin Štampar v SDH.

Konec novembra se izteče začasni mandat Borisu Žnidaršiču, ki je funkcijo prevzel lanskega novembra po odhodu Anje Strojin Štampar v SDH. Ta se je sinoči sporazumno umaknila s funkcije. | Foto: Ana Kovač Konec novembra se izteče začasni mandat Borisu Žnidaršiču, ki je funkcijo prevzel lanskega novembra po odhodu Anje Strojin Štampar v SDH. Ta se je sinoči sporazumno umaknila s funkcije. Foto: Ana Kovač

Na razpis se je prijavilo več kandidatov. Kot smo poročali, so bili med njimi tudi Tadeja Čelar (Kad), Peter Velkavrh, ki je delal za NLB v Makedoniji, in Andrej Šketa, nekdanji predsednik uprave Ljubljanske borze.