Srdjan Cvjetović

Sreda,
25. 9. 2013,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljana Helsinki denarnica

Sreda, 25. 9. 2013, 13.48

8 let

Mladi v Ljubljani veliko bolj pošteni kot starejši

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Amsterdamu, kjer žeparjev zares ne manjka, in v revnem indijskem Mumbaju je v primerjavi z Ljubljano (morda) celo večja verjetnost, da vam vrnejo izgubljeno denarnico.

"Starši so me učili, kako pomembna je poštenost," je v Ljubljani povedala 21-letna študentka Manca Smolej, ko so se ji razkrili pravi lastniki denarnice, ki jo je našla na cesti in jim jo vrnila. A vse nastavljene na videz izgubljene denarnice niti v Ljubljani niti v nobenem od 16 mest na štirih celinah, kjer je revija Reader's Digest opravila nenavaden, a zanimiv in indikativen preizkus poštenosti, niso prišle nazaj do svojih lastnikov. Razlike pa so po mestih vendarle občutne. Lizbonska častna izjema poštenosti sploh ni bila od tam Sodelavci revije so "izgubili" skupaj 192 denarnic, po 12 v vsakem od 16 mestih na štirih celinah (Evropi in Aziji ter Severni in Južni Ameriki). So pa v denarnicah pustili vse, kar pošteni najditelj potrebuje za njeno vrnitev: številko mobilnega telefona, nekaj vizitk in celo družinsko fotografijo, a tudi vabo v višini okoli 40 evrov.

Skušnjava je premagala 102-krat, saj so pošteni najditelji vrnili 90 denarnic ali 47 odstotkov vseh. Posamezna mesta so se pri tem odrezala zelo različno, pri čemer je finska prestolnica dosegla skoraj stoodstoten izkupiček poštenosti, portugalska pa se je zgolj z eno častno izjemo izognila neslavnem naslovu popolnoma nepoštenega mesta – pa še to ni šlo za domačina, temveč za šestdesetletni par turistov iz Nizozemske.

Pri nas mladi z odliko, starejši pa … V Ljubljani denarnic niso vrnili starejše ženske in starejši moški ter ženske in moški srednjih let, pojasnjuje odgovorna urednica slovenske izdaje revije Lidija Petek, ki se ji zdi najlepše, da so vsi mladi vrnili najdene denarnice.

Poštena najditeljica Manca pozna ta lep občutek, ko lastnik dobi nazaj nekaj svojega izgubljenega, saj je tudi sama nekoč izgubila torbo in jo je dobila nazaj. "Prav je in pošteno, da jo vrneva, tudi zato, ker je v mestu vedno več kraj," se prav tako strinjata mladenki Ela Repovš in Julija Cestnik, ki sta po najdbi denarnice nemudoma poklicali lastnika. Pravilo je, da pravil ni A če se odrasli in starejši v Ljubljani niso izkazali kot pošteni, izkušnje v drugih mestih nazorno kažejo, da pravzaprav glede poštenosti ni nobenega vzorca glede spola, starosti ali premoženjskega stanja. Je že tako, da so povsod in med vsemi tako dobri in pošteni ljudje, kot tudi tisti, ki to niso, so sklenili izvajalci tega resničnostnega preizkusa.