Petek,
8. 11. 2013,
12.40

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sevanje

Petek, 8. 11. 2013, 12.40

5 let, 2 meseca

Kaj je polonij, zaradi katerega je umrl Jaser Arafat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če se z njim zastrupite, bodo vaši simptomi podobni tistim v zadnjem stadiju raka, če ga boste želeli pretihotapiti čez mejo, ga detektorji sevanja ne bodo zaznali.

Pred dnevi smo poročali, da so nekdanjega palestinskega voditelja Jaserja Arafata najverjetneje zastrupili z radioaktivnim polonijem. To so, devet let po njegovi smrti, v svojem poročilu ugotovili švicarski forenziki.

Že samo ščepec je usoden Polonij je eden izmed najredkejših kemijskih elementov, ki sta ga leta 1898 odkrila zakonca in znanstvenika Marie in Pierre Curie. Poimenovala sta ga po rodni domovini Poljski. V zelo nizkih koncentracijah je prisoten v zemeljski skorji, proizvajajo pa ga tudi umetno v jedrskih reaktorjih. V manjših količinah se ga lahko uporablja v industriji, predvsem v različnih napravah za odpravo statične elektrike, piše NBC News.

Gre sicer za zelo nevarno snov. Že samo ščepec srebrnega prahu je usoden. Britanski strokovnjaki za sevanje so pojasnili, da je, ko enkrat polonij vstopi v krvni obtok, njegove smrtonosne učinke skoraj nemogoče ustaviti.

Strupena snov mora priti v naše telo Ljudje se s polonijem lahko zastrupijo, če pojedo ali popijejo s polonijem okuženo pijačo oziroma hrano, če vdihnejo onesnažen zrak, polonij pa lahko v telo vstopi tudi skozi odprto rano.

Če človek zaužije polonij, se bo od 50 do 90 odstotkov snovi izločilo iz telesa z blatom, piše CNN. Kar bo ostalo, bo vstopilo v krvni obtok. Zastrupljenemu bodo začeli odpovedovati različni organi, saj alfa delci, ki jih oddaja polonij, bombardirajo jetra, ledvice in kostni mozeg od znotraj. Zastrupitev je tako zelo podobna zadnjemu stadiju raka.

Simptomi zastrupitve so slabost, hudi glavoboli, bruhanje, diareja, izguba las in otekanje grla. Človek lahko umre že v nekaj dneh, včasih tednih.

Alfa delci so sicer veliki delci, ki ne prodrejo skozi kožo in tudi ne sprožijo detektorjev sevanja, zaradi česar je polonij relativno lahko pretihotapiti čez mednarodne meje.