Ponedeljek,
29. 7. 2013,
21.19

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Indija princesa bogastvo sodba

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 21.19

4 leta

Indijski princesi po več kot 20 letih dobili očetovo bogastvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Indijsko sodišče je razsodilo, da posestvo pokojnega maharadže Harinderja Singha Brara, ocenjeno na 2,5 milijarde evrov, pripada njegovima dvema hčerama.

Razsodba je končala več kot dve desetletji trajajočo sodno bitko, v kateri je bilo ključno vprašanje, kdo je upravičen do bogastva indijskega princa Harinderja Singha Brara, ki je umrl leta 1989. Sodnik Rajniš Kumar je razsodil, da je bila njegova oporoka pred več kot 30 leti ponarejena, zato bogastvo pripada njegovima dvema hčerama, piše Telegraph.

Hčerki imata pravico do prinčevega bogastva Sicer pa je oporoka vse bogastvo zapustila skladu, s katerim upravljajo ena izmed njegovih treh hčera, njegovi služabniki in odvetniki. "S tem, ko je bila oporoka razglašena za neveljavno, so do zapuščine upravičeni legalni dediči," je po poročanju Telegrapha pisalo v razsodbi. Do njegovega bogastva sta tako upravičeni dve preživeli hčerki, med njimi tudi tista, ki je upravljala sklad, medtem ko je veljala očetova ponarejena oporoka.

"Zmagali smo po 21 letih," je povedal Vikas Džain, odvetnik ene od hčera Amrit Kaur, ki je bila iz oporoke izključena. Kaurjeva se je tako več kot 20 let bojevala proti skladu Meharval Kevaji, ki ga je vodila njena sestra Depinder Kaur.

Oporoko ponaredili med njegovo depresijo Po poročanju indijskih medijev naj bi Harinder Singh Brar bolehal zaradi depresije, ki jo je povzročila smrt njegovega edinega sina. Tako so lahko njegovi in odvetniki lahko pred 32 leti ponaredili oporoko, v kateri pa med neposredni dediči ni bilo enega člana družine. Njegovo bogastvo sicer vključuje utrdbe, palačo, rezidenco v prestolnici, gotovino, nakit in zasebno letališče v Faridkotu.

Harinder Singh Brar je vladal okrožju Faridkot v indijski zvezni državi Pandžab, preden se je leta 1947 Indija osamosvojila od Velike Britanije. Po osamosvojitvi se je 565 držav, ki so jim vladali princi, združilo z Indijo ali pa s Pakistanom. Nato je indijska vlada leta 1971 ukinila privilegije in denarno pomoč kraljevim družinam, zaradi česar so številni spremenili svoje razkošne palače v hotele.