SiolNET. Novice #MaleZmage
4,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

#MaleZmage: Mladi zdravniki gredo pomagat na Madagaskar

4,35

termometer

zdravniki madagaskar
Foto: Osebni arhiv

Zobozdravnica pripravnica Alja Črv ter zdravniki pripravniki Staša Mudrovčič, Jernej A. Lesjak in Alejandro M. Rant se za tri mesece odpravljajo pomagat na Madagaskar.

Mladi zdravniki se odpravljajo na jugovzhodni del otoka v vas Matanga, kjer bodo delovali v dispanzerju tamkajšnjega misijona, ki ga je do lani vodil slovenski misijonar Izidor Grošelj.

Dispanzer, v katerem bodo nudili zdravstveno oskrbo tamkajšnjim prebivalcem, je sestavljen iz treh ambulant in lekarne. Ena izmed ambulant je namenjena zobozdravnikom in opremljena z vso potrebno opremo za njihovo delo.

Izobraževanje, preventiva in zdravljenje

"S svojim znanjem in izkušnjami, ki smo jih s trdim delom pridobili med študijem in dodatnim usposabljanjem, bomo poleg zdravljenja delovali tudi na področju izobraževanja, primarne in sekundarne preventive," pravijo mladi zdravniki.

"Zdravili bomo akutne in kronične, predvsem infekcijske bolezni, ki so eden od najpogostejših vzrokov smrti na Madagaskarju. Posvetili se bomo tudi perečim zobozdravstvenim problemom, tako zdravljenju kot tudi preventivi s promocijo ustne higiene."

Madagaskar je ena od najrevnejših držav sveta s pričakovano življenjsko dobo 60 let. Eni najpogostejših vzrokov smrti so tuberkuloza, driska, podhranjenost in malarija. Madagaskar je ena od najrevnejših držav sveta s pričakovano življenjsko dobo 60 let. Eni najpogostejših vzrokov smrti so tuberkuloza, driska, podhranjenost in malarija. Foto: Reuters

"Na krilih ljubezni do medicine"

Člani odprave po koncu študija na ljubljanski medicinski fakulteti pridno pridobivajo izkušnje doma in v tujini. Za odpravo so se odločili, ker želijo pomagati najbolj zapostavljenim ter pridobiti dragocene poklicne in življenjske izkušnje.

V mesecih priprav vneto zbirajo sredstva za zdravila, cepiva in medicinske pripomočke, ki jih bodo vzeli s seboj, ter za stroške odprave. V ta namen bodo prodajali majice z logotipom odprave, koledarje in planerje ter prirejali različne dogodke, koncerte in celo tečaje plesa. Izdelali so tudi privlačno spletno stran s predstavitvijo članov in namena odprave.

"Na to pot bom s pomočjo preostalih članov naše odprave, Alje, Staše in Alejandra, ter preostalih podpornikov, dobrotnikov naše ideje, stopil z elanom in s pozitivnimi pričakovanji na krilih ljubezni do medicine," se odprave veseli Jernej. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 203
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin