Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 5. 2014,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

soočenje evropske volitve

Petek, 16. 5. 2014, 9.39

8 let

Kakšne so rešitve za vrtoglavo brezposelnost mladih Evropejcev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kandidati petih evropskih političnih sil za predsednika Evropske komisije so soočili svoje vizije o Evropi in odgovarjali na vprašanja Evropejcev.

V osrednjem soočenju, se je prvič in zadnjič soočilo vseh pet kandidatov: predstavnik konservativne Evropske ljudske stranke Jean-Claude Juncker, socialdemokrat Martin Schulz, liberalec Guy Verhofstadt, predstavnica zelenih Ska Keller in predstavnik levice Aleksis Cipras, ki v prvi razpravi ni sodeloval.

Schulz: Današnja razprava kaže, da je tokrat drugače Eno od vprašanj kandidatom je bilo, kdo je kriv za nizko udeležbo na evropskih volitvah. V preteklosti so bile volitve dolgočasne, nobenih soočenj ni bilo, ta razprava kaže, da je tokrat drugače, je odgovoril Schulz. Kellerjeva pa je opozorila, da je treba ljudem prisluhniti in zagotoviti, da se bo njihov glas slišal vseskozi, ne le vsakih pet let.

To je prva stvar, o kateri se vsi strinjamo - nepredstavljivo je, da eden od nas ne bi postal predsednik komisije, je poudaril Verhofstadt. Če ne bo tako, bo to močan udarec demokraciji v EU, je menila Kellerjeva. Schulz pa je pristavil: "Naslednji predsednik stoji tukaj in vi pravkar govorite z njim."

Juncker: Poskrbeti moramo, da se bodo Evropejci spet zaljubili v Evropo Napraviti je treba konec umetnim delitvam v Evropi - med severom in jugom, mladimi in starimi - ter poskrbeti, da se bodo lahko Evropejci spet zaljubili v Evropo, je poudaril Juncker v odgovoru na vprašanje, kakšna je njegova vizija Evrope. "Službe, službe, službe," pa je izpostavil Verhofstadt, ki se sicer kot vnet federalist zavzema za globljo integracijo.

Cipras želi Evropo, ki bo pripadala ljudem, in odločanje o velikih temah na referendumih. Schulz bi odprl okna in vrata evropske hiše, da bi ljudje videli vanjo. Kellerjeva pa prisega na transparentnost ter Evropo demokracije, solidarnosti in ljudi.

Cipras krivi katastrofalno zategovanje pasu Novih idej za boj z vrtoglavo brezposelnostjo mladih ni bilo slišati. Cipras krivi katastrofalno zategovanje pasu in poziva k novemu pristopu, ki pa ga ni konkretno opredelil. Kellerjeva vidi rešitev v zelenih investicijah, Schulz v krepitvi malih in srednjih podjetij ter kombinaciji discipline in rasti, Verhofstadt pa v novem načinu globlje integracije.

Na vprašanje, kako bi Evropejce prepričali, da je EU zanje dobra, je Kellerjeva odgovorila, da bi jih najprej poslušala. "Vzemite Evropo, napravite jo za svojo, napravite jo boljšo," jih je ob tem pozvala. Za Ciprasa je odgovor alternativa zategovanju pasu, za Schulza postavitev interesov ljudi na prvo mesto.

Ukrajina - kje je EU? Tudi to je eno od vprašanj, ki so ga Evropejci zastavili kandidatom. "Obstaja resno tveganje državljanske vojne v Ukrajini," je opozoril Schulz ter se zavzel za stroge sankcije in dialog. Podobno so menili tudi ostali. Verhofstadt je poudaril, da je EU preblaga z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ne spreglejte