Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
18. 1. 2021,
22.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

15

Natisni članek

Microsoft kmetijstvo Bill Gates

Ponedeljek, 18. 1. 2021, 22.00

3 leta, 3 mesece

Razkrit do zdaj neznan imperij Billa Gatesa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

15

Bill Gates | Kmetijski imperij Billa Gatesa obsega območje, veliko za dvajsetino Slovenije.  | Foto Guliverimage

Kmetijski imperij Billa Gatesa obsega območje, veliko za dvajsetino Slovenije.

Foto: Guliverimage

Milijarder Bill Gates po računalništvu in filantropiji osvaja še agrikulturo. Pretekli teden je bila namreč razkrita informacija, da je Gates v zadnjih letih daleč od oči javnosti postal največji zasebni lastnik kmetijskih zemljišč v ZDA.

Bill Gates
Novice Drag nakup Billa Gatesa v najslabšem možnem času

Kmetijski imperij Billa Gatesa, ki ga je prejšnji teden razkrila ameriška agrikulturna revija The Land Report, se razprostira po 18 ameriških zveznih državah. Največ posesti ima v zveznih državah Louisiani, Arkansasu in Nebraski.

Skupna površina Gatesovih kmetijskih zemljišč meri okrog 979 kvadratnih kilometrov. V ZDA navajajo podatek 242 tisoč hektarjev, a je treba poudariti, da gre za ameriško enoto za površino, ki je za 60 odstotkov manjša od našega hektarja.

Bill Gates, Mark Zuckerberg
Novice Nekoč so se bali Billa Gatesa. Zdaj jih močno skrbi nekdo drug.

Gates je kmetijska zemljišča začel odkupovati že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prek svoje investicijske družbe Cascade Investment, ki upravlja več kot polovico Gatesovega premoženja. To ameriška poslovna revija Forbes trenutno ocenjuje na 99,3 milijarde evrov, kar Gatesa uvršča na četrto mesto na seznamu svetovnih bogatašev. 

Za naložbe v agrikulturo se je Gates sprva odločil zaradi diverzifikacije svojega naložbenega portfelja, saj ni želel, da bi bilo njegovo premoženje odvisno izključno od njegovega lastniškega deleža v Microsoftu.

Gates je za razburjenje z naložbo poskrbel tudi prejšnji teden, ko se je razširila novica, da prek družbe Cascade Investment kupuje največjega operaterja zasebnih letal na svetu. | Foto: Getty Images Gates je za razburjenje z naložbo poskrbel tudi prejšnji teden, ko se je razširila novica, da prek družbe Cascade Investment kupuje največjega operaterja zasebnih letal na svetu. Foto: Getty Images

V zadnjih letih naj bi kmetijska zemljišča odkupoval tudi z namenom raziskav tako imenovanih superpoljščin, odpornih proti ekstremnim vremenskim razmeram, ki otežujejo kmetovanje v regijah (v podsaharski Afriki, na primer), ki jim Gates pomaga prek svoje dobrodelne organizacije. 

Gates ima prek investicijske družbe Cascade Investment sicer tudi lastniški delež v podjetju Deere & Company, ki izdeluje svetovno znane traktorje (in druge kmetijske stroje) znamke John Deere. 

Preberite tudi:

Elon Musk
Novice Musk na lestvici najbogatejših Zemljanov prehitel Gatesa
Novice Dogaja se, kar je napovedal leta 2015, a ga niso jemali resno #video
Ne spreglejte