Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
8. 3. 2013,
14.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo

Petek, 8. 3. 2013, 14.36

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Gigaset S820

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V dobi mobilnih telefonov, ki zmorejo več kot pred desetletjem osebni računalniki za tristo tolarskih tisočakov, so se njihovi brezmožganski bratje znašli v precejšnji nemilosti gospodinjstev.

Stacionarni telefoniji ne kaže dobro – število fiksnih linij je na globalni ravni v upadu že dobro desetletje, kar gre pripisati k čedalje večjemu ogibanju tovrstnega pogovarjanja na daljavo v naprednih delih sveta – v državah v razvoju je ožičeno telefoniranje namreč še vedno v rahlem porastu, čeprav se bo trend najbrž ustavil v trenutku, ko bodo spodobni pametni telefoni in z njimi cene brezžične komunikacije res dostopne prav vsakemu Bušmanu. Če ste vsaj bežno spremljali nedavni kongres mobilne telefonije v Barceloni, ste seveda seznanjeni s poplavo poceni "androidnežev", ki bodo še ta mesec krenili na križarski pohod v dežele, kjer po prepričanju mnogih še vedno lomastijo dinozavri.

Da vse še vendarle ni izgubljeno, je v zadnjih dveh letih s svojimi izdelki dokazala družba Gigaset Communications in se izkopala iz grozečih rdečih številk, ki so zaznamovale fiskalno leto 2010. Skoraj 100 milijonov evrov izgube in dolga je podjetje v slabih dveh prodajnih sezonah z dobrimi prodajnimi številkami uspelo spreobrniti v minimalen dobiček. Zahvala gre morda tudi postaji Gigaset S820, ki so ji na našem testnem poligonu nemoteno hibernacijo na polici ali pa kar v škatli grenili telefonski anketarji in mastni prsti.

Telefon, kot se šika Minili so časi vrtenja številčnic, anten do stropa in enovrstičnih zaslončkov – S820 je namreč videti kot igračka, s katero bi si pred dobrimi desetimi leti šolar med sotrpini zagotovil neomajen ugled, saj je kljub velikosti videti moderno in zmogljivo. Morda je malce prelahek in preveč ceneno plastičen, a je vsaj prva lastnost seveda lahko obravnavana zelo subjektivno – sam imam namreč raje težje naprave, ob katerih strah, da bi mi iz roke nenadoma zdrsnile na tla, izgine, nekoga drugega, ki se rad pogovarja v neskončnost, pa bi dolgotrajno držanje tovrstne opeke lahko utrudilo.

Zaslon ponuja možnost upravljanja s prsti oziroma je to za šarjenje po menijih kar nujno, a je zaznavanje dotika na zelo osnovni ravni in mestoma zelo frustrirajoče. Svetlosti ni mogoče nastaviti – edini možnosti v nastavitvah zaslona sta izklop in vklop analogne ure na namizju telefona ter zakasnitev ozadne osvetlitve. Skrajna neumnost, ki se bo morda komu zdela le iskanje dlake v jajcu, je sicer dejstvo, da telefona ni mogoče ugasniti med brskanjem po nastavitvah, temveč je to izvedljivo le z domačega zaslona.

Glasnost pogovorov in zvonenja je mogoče nastavljati le z gumboma na desnem robu telefona, tone pa v meniju Nastavitve pod postavko Audio. Pri najvišji glasnosti je sogovornik morda slišati celo nekoliko pokvečeno, a dvomim, da se bo kdo sploh odločil za navijanje zvoka do limita. Povprečnemu slušatelju, ki nima težav z ušesno kovačnico, bo namreč dovolj že 50-odstotna glasnost.

S820 poganjata dve bateriji tipa AA – proizvajalec navaja, da je maksimalen čas pogovora 20 ur, v stanju pripravljenosti brez polnilne postaje pa lahko telefon preživi več kot 10 dni.

Vendarle ni popolnoma butast!

Upravljanje s klici je morda celo na višji ravni kot pri pametnih telefonih. Nastaviti je namreč mogoče utišanje dohodnih klicev v točno določenem časovnem obdobju, blokirati vse neznane številke in poznane klicatelje, kot so upniki in tašče, ter preusmeriti klice in tekstovna sporočila v lasten mobilni telefon.

Zelo uporabna prvina telefona S820 je tudi Quick Sync, sinhronizacija podatkov o stikih z odjemalci elektronske pošte, kot sta Microsoftov Outlook in Mozillin Thunderbird . Povezava z drugimi napravami je mogoče prek Bluetootha, podatkovni promet pa ni omejen le na telefonske številke in naslove elektronske pošte, temveč lahko na Gigaset prenesemo tudi zvočne datoteke in slike, s katerimi kontakti na telefonu dobijo obličja.

Ko smo že pri kontaktih – S820 zmore vase spraviti do 500 vizitk vCard, vsaki pa lahko dodelimo 4 telefonske številke. Telefon nudi tudi osnovna organizacijska orodja – vnašanje koledarskih opomnikov, budilko in opozarjanje o rojstnih dnevih oseb v imeniku. Pogrešan v akciji: kalkulator.

Gigaset za življenje brez tumorjev Pametna funkcija ECO DECT, na katero so pri Gigasetu zelo ponosni, prilagaja moč signala glede na oddaljenost telefona od polnilne postaje, v načinu ECO pa je jakost valov zmanjšana za kar 80 odstotkov, S820 pa dodatno varčuje z energijo, kar pa se zaradi obče energetske nezahtevnosti na položnici za elektriko najbrž ne bo preveč poznalo. Če torej želite zamenjati Iskrin telefon, ki se nedvomno praši v večini slovenskih gospodinjstev, vas bo to stalo dobrih 100 evrov. Investicija se sprva sicer zdi zajetna, a pomislite – na telefonske krošnjarje se boste kočno lahko drli v kateremkoli prostoru!

Splošna ocena: 9

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte