Srdjan Cvjetović

Torek,
7. 10. 2014,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

računalništvo v oblaku osebni računalniki Lenovo

Torek, 7. 10. 2014, 15.40

8 let

Iz velikega HP dva manjša

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novo podjetje HP Inc. bo ostalo zvesto osebnim računalnikom in tiskalnikom s poudarkom na nove priložnosti, kot so 3D-tiskanje in nove uporabniške izkušnje v računalništvu.

Drugo podjetje se bo imenovalo Hewlett-Packard Enterprise in bo zajemalo vse strojne in programske izdelke ter storitve, namenjene podjetjem. HP Inc. bo ohranil celostno podobo zdajšnjega enotnega HP, drugo podjetje pa bo dobilo novo, za zdaj še nerazkrito podobo.

Ločitev bodo skladno z napovedmi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, to je oktobra 2015. Zdajšnja glavna izvršna direktorica HP Meg Whitman bo dejavna v obeh podjetjih: vodila bo Hewlett-Packard Enterprise kot predsednica in glavna izvršna direktorica, v drugem podjetju pa bo neizvršna predsednica sveta direktorjev. Vodilno mesto podjetja HP Inc. bo prevzel Dion Weisler, trenutni izvršni podpredsednik oddelka za tiskanje in osebne sisteme za zdaj še enotnega podjetja HP. Napovedanih še več odpuščanj Napovedi o reorganizaciji so pospremile tudi nove napovedi o zmanjšanju delovnih mest znotraj podjetja. V začetku leta je bilo govora o od 45 do 50 tisoč presežnih delavcih, ta teden objavljena napoved pa je občutno večja. Novo delovno mesto bo moralo poiskati kar 55 tisoč zdajšnjih zaposlenih v starosti računalništva HP. Boj za najvišjo stopničko HP si prizadeva povrniti prvo mesto med proizvajalci osebnih računalnikov, ki ga je moral po dolgih letih prepustiti kitajskemu podjetju Lenovo. Napovedana delitev HP bi bila lahko dober korak, ki bi jim pomagal pri tovrstnih prizadevanjih, a Lenovo verjame, da svojega primata ne bodo izgubili. Kitajci so celo prepričani, da jim bodo nedavni nakupi IBM-ovega oddelka za strežnike in družbe Motorola Mobility pomagali doseči rast na treh ključnih tržnih segmentih: osebni računalniki, mobilne naprave in računalniški sistemi za podjetja.

HP-jeva enota, ki bo postala HP Inc., je v fiskalnem letu 2013 ustvarila približno 55 milijard dolarjev prihodka in s tem okrog 4,8 milijarde čistega dobička. Preostanek podjetja, ki se ukvarja predvsem z velikimi sistemi za podjetja, računalništvom v oblaku, sistemi za obdelavo velikih količin podatkov in drugimi informacijskimi storitvami, to je bodoči Hewlett-Packard Enterprise, pa je v istem obdobju ustvaril okrog 60 milijard ameriških dolarjev prihodka in s tem okrog šest milijard dolarjev čistega dobička. Zarečen kruh ali dinamične tržne razmere? Namera, ki jo nekateri vidijo kot smiselno in razumljivo, je za druge opazovalce presenetljiva. Predhodnik zdajšnje prve dame HP je moral pred tremi leti zapustiti to delovno mesto ravno zato, ker delničarji niso bili naklonjeni njegovemu takratnemu predlogu za izločitev enote za osebne računalnike – namero so ocenili kot malomarno. Whitmanova je ob nastopu funkcije večkrat poudarjala pomen ohranitve enotnega podjetja, a kaže, da se je pesem spremenila v (samo) treh letih, saj zdaj prepričuje, da je napovedana delitev v skladu s poslovnimi načrti in pričakovanimi poslovnimi rezultati.

Morda bi lahko rekli, da se ne samo v politiki, temveč tudi v gospodarstvu zarečenega kruha največ poje, lahko pa bi dejali, da hitro spreminjajoče se razmere na tako dinamičnem trgu, kot je trg informacijskih tehnologij, narekuje hitre in odločne odzive. Vsak o tem lahko presodi sam.