David Kos

Torek,
23. 6. 2015,
15.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 23. 6. 2015, 15.56

8 let, 5 mesecev

Štajerska veljaka naj bi priredila razpis za prevoze otrok

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Mariborski kriminalisti so podali kazenske ovadbe zoper dva vidnejša predstavnika ene od podravskih lokalnih skupnosti in dve odgovorni osebi prevozniškega podjetja s Štajerske.

Po pisanju spletnega Večera gre za občino Sveta Trojica, ovadena pa naj bi bila župan Darko Fras in direktor občinske uprave Srečko Aleksander Padovnik.

Kot so sporočili s policijske uprave Maribor, sta osumljena javna uslužbenca v poletnih mesecih lanskega leta pri postopku javnega naročila izvedbe avtobusnih prevozov šolskih otrok za območje svoje občine zlorabila položaj. Javni razpis sta izvedla tako, da sta v razpisno dokumentacijo vpisala eno izmed meril za izbiro ponudnika, ki je neprimerna za dejavnost avtobusnih prevozov. Za vpisano merilo sta tudi vedela, da jo izpolnjuje že vnaprej določen oziroma njun favorizirani ponudnik. Ta je bil na koncu razpisnega postopka tudi izbran kot najugodnejši ponudnik.

Še pred uradnim odpiranjem ponudb odprta konkurenčna ponudba Poleg tega je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da je bila pred uradnim in javnim odpiranjem ponudb na občini nezakonito odprta ponudbena ovojnica konkurenčnega ponudnika. S tem sta bila osumljena že pred javnim odpiranjem natančno seznanjena s konkurenčno ponudbo, ki je bila znatno ugodnejša od tiste, ki sta jo osumljena favorizirala.

Favorizirani ponudnik sproti prilagajal ponudbo Po tem, ko sta se osumljena že pred postopkom javnega odpiranja ponudb seznanila s tem, da je konkurenčna ponudba ugodnejša od ponudbe njunega favoriziranega ponudnika, je tudi favorizirani ponudnik po njunih navodilih ponudbo sproti prilagajal kot najugodnejšo. Prav tako je bil po uradnem odpiranju ponudb zamenjan del ponudbene dokumentacije oziroma dopisovanje, so sporočili z mariborske policijske uprave.

Eden od osumljencev je kasneje neupravičeno odpiranje ponudb in zlorabo uradnega položaja skušal prikriti tudi s ponarejanjem uradnih listin, zato je le ta utemeljeno osumljen kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja listin.

Ugotovljeno je bilo, da sta osumljenca z zlorabo uradnega položaja drugima osumljencema, odgovornima osebama gospodarske družbe, pridobila 179.550 evrov protipravne premoženjske koristi.

Zagrožena kazen do osmih let zapora Ovadba se nanaša na utemeljen sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in sostorilstva pri tem kaznivem dejanju ter kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva, so še sporočili s policijske uprave Maribor.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja listin pa zapor do treh let.

Fras meni, da gre za krivo ovadbo Fras je bil o ovadbi seznanjen danes iz medijev, zato njenih podrobnosti ne pozna. "Mi je pa znano, da je bila prijava in da so kriminalisti to preiskovali," je dejal.

Glede lanskega razpisa za izvajalca avtobusnih prevozov otrok v njihovi občini je Fras dejal, da je postopke vodila občinska uprava, sam pa da te pristojnosti ni imel. "Direktor uprave, ki je vodil postopke, mi je zagotovil, da so bili postopki zakoniti," je dejal. "Prijava je bila podana s strani neizbranega ponudnika, ki pa se na postopek ni pritožil. Zato mislim, da gre za krivo ovadbo neizbranih ponudnikov na razpisu," je dejal za STA.