Četrtek,
30. 1. 2014,
9.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Patria

Četrtek, 30. 1. 2014, 9.26

8 let, 5 mesecev

Sodišče na Finskem oprostilo predstavnike Patrie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Finsko okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna je predstavnike finske Patrie danes oprostilo vseh obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji.

Kot je odločilo, tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja, državi pa je naložilo plačilo sodnih stroškov v višini 1,235 milijona evrov. Sodišče je sicer dodalo še, da čeprav ni dovolj dokazov za obsodilno sodbo, pa ostaja resen sum, da je prišlo do podkupovanja. Glavni tožilec Jukka Rappe naj bi po navedbah Yle že razmišljal o pritožbi.

Na zatožni klopi je bila peterica nekdanjih visokih uslužbencev Patrie, nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi ter glavni finančni direktor Kai Nurmi. Obtoženi so bili podkupovanja slovenskih predstavnikov, da bi tako dosegli izbiro Patrie za nakup 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov.

Krivdo so zavračali in vztrajali, da s poslom ni bilo nič narobe. Sodišče v Hämeenlinni jim je pritrdilo in razsodilo, da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb o podkupovanju. Rappe je sicer za Wiitakorpija, Hulkkonena, Niittynena in Korpija zahteval dve leti zaporne kazni oz. eno leto pogojne zaporne kazni za Nurmija. Rappe je zahteval tudi pol milijona evrov kazni za Patrio. Med obtoženci je bil sprva tudi direktor trženja Jarmo Puputti, ki je bil obtožen industrijskega vohunjenja, a je tožilstvo sredi procesa obtožbe zaradi zastaranja umaknilo.

V Patrii zadovoljni z oprostilno sodbo "Odločitev okrožnega sodišča je bila pričakovana," je ocenila vodja Patriine odvetniške ekipe Sirpa-Helena Sormunen in napovedala, da se na sodbo ne bodo pritožili. "Sodba je po našem mnenju upravičena, tako pravno kot tudi v luči dokazov. Patria nima razloga, da bi se na to sodbo pritožila. Bomo jo sicer še podrobno pregledali," je poudarila odvetnica.

Podobno zadovoljen z razsodbo je tudi nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi. Kot je dejal, "je vseskozi zaupal v finski pravosodni sistem, da bo ugotovil prava dejstva". Izrazil je še pričakovanje, da se tožilstvo na sodbo ne bo pritožilo in da bo zanj zadeva končana.

Berglund vztraja pri svoji zgodbi v Resnici o Patrii Finski novinar Magnus Berglund, ki je leta 2008 z oddajo Resnica o Patrii razkril afero, v kateri naj bi finsko orožarsko podjetje podkupilo slovenske predstavnike pri prodaji osemkolesnih oklepnikov, je po oprostilni sodbi finskega sodišča ocenil, da sodišče ni oporekalo nobenemu od dejstev, predstavljenih v oddaji.

"Sodišče očitno meni, da vodilni možje Patrie niso vedeli, kaj so počeli," je dejal v odzivu na odločitev sodišča, da tožilstvo sicer ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Slovenski vojski leta 2006, vendar pa da ostaja utemeljen dvom v to, da temu ni bilo tako. "Odločitev sodišča me je resnično presenetila. Sicer je še nisem povsem prebral, a sem resnično presenečen zaradi trdnih pisnih dokazov v primeru," je še dejal.

"Našel sem dokaze za vse, kar sem predstavil v oddaji" "Odločitev sodišča v kraju Hämeenlinna na noben način ne vpliva na mojo zgodbo iz leta 2008," je poudaril. "Sem novinar. Zgodbo sem naredil na podlagi temeljite preiskave in vestnega novinarskega dela. Našel sem dokaze za vse, kar sem predstavil v oddaji. Nikoli ne predstavim nečesa, kar ne temelji na dobro dokumentiranih dejstvih. V svojih programih nikoli ne špekuliram," je poudaril. "Vendar pa se tu moj mandat konča. Nisem policist, ne tožilec, ne sodnik. Ti so očitno zdaj naredili svoje delo, še veliko dela pa pravnike čaka v naslednjih korakih," je Berglund še komentiral sodbo.

Na sodbo finskega sodišča se je odzval tudi slovenski preiskovalni novinar Blaž Zgaga, ki je Berglundu, novinarju finske državne televizije Yle, pomagal pri odkrivanju zgodbe v Sloveniji. Tudi on pravi, da sodba v "nikakršni meri ne more vplivati na oceno resničnosti ugotovitev" iz oddaje Resnica o Patrii. Spomnil pa je še na drugi del dokumentarca Resnica o Patrii, ki je bil na finski televiziji YLE predvajan februarja 2012 in v katerem je vir informacij iz podjetja Patria "odkrito povedal, kako so se pogovarjali o podkupovanju pri velikih poslih".

Finski tožilec Rappe: Tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb Glavni finski tožilec Jukka Rappe je po odločitvi okrožnega sodišča v kraju Hämeenlinna, ki je obtožene v zadevi oprostilo obtožb, pojasnil, da je sodišče presodilo, da "tožilstvo ni dokazalo svoje tožbe onkraj razumnega dvoma, kar pomeni, da ni bilo dovolj dokazov za obsodbo". "In nič drugega," je dejal v izjavi.

Pojasnil je, da je pri povzemanju sodbe očitno nastala pomota, češ da je sodišče dopustilo možnost dvoma, da so bile podkupnine izplačane, o čemer je na svojih spletnih straneh poročala finska televizija Yle. "Težko je razumeti, zakaj je Yle tako zapisala in s tem ustvarila nejasnost," je še dejal. "Razsodba je 'niso krivi' in nič drugega. Saj tožilstvo ni dokazalo tožbe onkraj razumnega dvoma," je ponovil in predlagal, da bi bilo "morda dobro, če bi stopili v stik s sodniki, ki so zakuhali vso to zmešnjavo". Rappe je že pred tem v sporočilu za javnost nakazal, da s kolegom Timom Kokkomäkijem razmišlja o pritožbi na višje sodišče v Turkuju in da bo odločitev o tem sprejel prihodnji teden.

Sodbe tudi v Avstriji in Sloveniji Afera je sicer pred tem že doživela dve obsodilni sodbi na prvi stopnji na sodiščih na Dunaju in v Ljubljani. V Avstriji je bil na enoletno zaporno kazen obsojen posrednik Patrie Hans Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa tedanji slovenski premier Janez Janša, prvi mož Patriinega zastopnika v Sloveniji, podjetja Rotis, Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Obsojeni krivdo zavračajo in so se na sodbo tudi pritožili. Sodba tako še ni pravnomočna.