David Kos

Sreda,
20. 2. 2019,
14.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

9

Natisni članek

begunci migranti policija

Sreda, 20. 2. 2019, 14.20

5 let, 2 meseca

Razkrinkali združbo Afganistancev, ki je čez mejo tihotapila migrante

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

9

Idomeni, begunci, migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski policisti so prijeli štiri afganistanske državljane, ki so beguncem proti plačilu omogočili nezakonit prehod državne meje. Stari so bili od 24 do 32 let, med sabo pa so se povezali prav v Sloveniji, v času pridobivanja zaščite.

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so po treh letih pridobivanja informacij izsledili skupino oseb, ki se je ukvarjala z organiziranjem nezakonitega prehajanja meje za tujce. Na podlagi zbranih obvestil in prikritih preiskovalnih ukrepov so ugotovili, da je hudodelska združba izvršila najmanj 19 kaznivih dejanj nezakonitega prehajanja meje. Prehod meje so omogočili najmanj 73 tujcem iz Afganistana, Pakistana, Iraka in Irana, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Preiskavo so sprva vodili proti štirim Afganistancem in enemu Pakistancu, ki pa je bil medtem zaradi zlorabe instituta mednarodne zaščite že izgnan iz Slovenije. Stari so bili od 24 do 32 let, med sabo pa so se povezali prav v Sloveniji, v času pridobivanja zaščite. Nekateri med njimi so status zaščite tudi že prejeli. 

Za prevoz zahtevali do 200 evrov

S svojimi poznanstvi v ljubljanskem azilnem domu so osumljenci poiskali prosilce za mednarodno zaščito in jim ponudili nadaljevanje poti v Italijo. Za prevoz enega migranta so zahtevali od 50 do 200 evrov, prevoze pa so izvajali prek najetih prevozov, javnih prevozov, pa tudi prek spletnih aplikacij. Običajno so v Italijo prevažali od dve do štiri osebe naenkrat. Nakazila denarja so opravljali prek mednarodnih plačilnihasistemov MoneyGram in Western Union Money Transfer.

Sklepni del preiskave je potekal v ponedeljek, ko so kriminalisti izvedli hišne preiskave, v katerih so zasegli dokumente, zapiske, denar in tudi zemljevide z označenimi potmi. V nadaljevanju bodo vsi zaseženi predmeti ovrednoteni in analizirani s posebnimi postopki, ki zahtevajo specialistična znanja in dolgotrajne forenzične preiskave, so sporočili s PU Ljubljana.

Osumljeni so kazniva dejanja izvrševali pod pretvezo beguncev ali prosilcev za mednarodno zaščito. Če se jim je organizacija nezakonitega prehoda meje ponesrečila, so migranti zahtevali mednarodni azil. Osumljeni so počakali na njihovo namestitev v azilni dom, kjer imajo prost izhod, nato pa jih čez nekaj dni znova odpeljali na želeno mesto.

Komunikacija v afganistanskem jeziku ovirala preiskavo

Osumljenci so komunicirali v narečju afganistanskega jezika, kar je oviralo preiskavo, saj v Sloveniji ni veliko prevajalcev, ki ta jezik poznajo. Poleg tega so pri posameznih prevajalcih zaznali nepravilnosti, saj so ti celo pomagali storilcem, zato so morali zagotoviti prevajalce iz Hrvaške in Avstrije.

Za navedeno kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države sta zagroženi kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen.