Torek,
21. 2. 2012,
13.59

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
otrok nasilje kazen

Natisni članek

Torek, 21. 2. 2012, 13.59

8 let, 3 mesece

Mama "pljusknila" sina, bo morala v zapor?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Bo morala brezvestna petintridesetletnica v zapor, ker je na javnem mestu sinu prisolila dve zaušnici?

Ni se zgodilo v Sloveniji, pa bi se lahko! Proti brezvestni materi iz Zrenjanina v Srbiji, ki je v stavbi mestne uprave v istoimenskem mestu oklofutala svojega nekaj manj kot desetletnega sina, je temeljni javni tožilec vložil obtožnico zaradi nasilja v družini: materi grozi do enega leta zaporne kazni. Obtožena je maja lani z drznim in nevljudnim ravnanjem ogrozila telesno integriteto in duševni mir svojega mladoletnega sina, ko mu je na javnem mestu prisolila zaušnici, je ocenil tožilec. V srbskem pravosodju ocenjujejo, da bi bili sodni primer lahko presedan v sodni praksi v tej državi. Kljub temu je primer že razdelil zagovornike in kritike telesnega kaznovanja otrok.

Kaj pa otroci, ki so zlorabljeni in zapostavljeni v družinah in šolah? Vesna Stanojević, koordinatorka svetovalne službe za žrtve nasilja v družini v Zrenjaninu omenjeni sodni primer ocenjuje kot zelo zelo neprepričljiv, čeprav je absolutno proti vsaki obliki nasilja nad otroki. "Nisem prepričana, da je obtožena mati, ki je otroku prisolila zaušnici, s tem storila kaznivo dejanje," opozarja Vesna Stanojević, ki kritično ocenjuje potezo zrenjaninskega temeljnega tožilca. Stanojevićeva še meni, da zlasti zato, "če upoštevamo, da so otroci v družini in šoli velikokrat zlorabljeni in zapostavljeni, pa tega nihče ne opazi, niti takšna ravnanja niso ustrezno kaznovana."

V Srbiji ni zakona, ki bi preprečeval telesno kaznovanje otrok Psihoterapevt Zoran Milivojević ob aktualnem sodnem primeru poudarja, da v Srbiji ni zakona, ki bi preprečil, da bi starši fizično kaznovali svojega otroka, ko bi ocenili, da je to nujno in ko to storijo na razumen način. Če bi vsak udarec razumeli kot kaznivo dejanje, bi imeli v večini družin kriminalce Dr. Milan Škulić, profesor kazenskega prava z beograjske pravne fakultete, opozarja, da bi v primerih, ko bi vsak vzgojni udarec že razumeli kot kaznivo dejanje, večina družin imela kriminalce v hiši.