SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Noomi Rapace: dekle, ki je dregnilo v Hollywood

3

termometer

 | Foto:
Noomi Rapace, ki v trilogiji Millenium igra Lisbeth Salander, je v Hollywoodu vedno bolj iskana igralka. Oglejte si njene uspešnice tudi v Videoteki na SiOL-TV!

Enaintridesetletna Noomi Rapace stopa po poti slavnih skandinavskih igralk, kot so Greta Garbo, Ingrid Bergman in Lena Olin, ki so si kariero zgradile v Hollywoodu. V megauspešni trilogiji igra mlado inteligentno in ekscentrično žensko Lisbeth Salander, ki ima fotografski spomin in ne preveč dobro razvite socialne veščine. Avtor knjižne predloge Stieg Larsson (1954–2004) je bil leta 2008 drugi najbolje prodajan pisatelj na svetu, takoj za Khaledom Hosseinijem. Do lanskega marca so v več kot 40 državah prodali 27 milijonov knjig iz trilogije Millenium.

V krokarjevi senci

Noomi se je rodila leta 1979, njena starša sta švedska igralka Nina Soren in španski pevec flamenka Rogelio Durán (1953–2006). Noomi je očeta videla le redkokdaj, pri petih letih se je namreč z mamo in očimom s Švedske preselila na Islandijo.

S sedmimi leti pred kamere Pri sedmih letih je dobila vlogo brez besedila v filmu V krokarjevi senci (Í skugga hrafnsins /In the Shadow of the Raven, 1987) islandskega režiserja Hrafna Gunnlaugssona. Film je drugi del trilogije Krokar, ki vključuje tri zgodovinske vikinške filme. Ta izkušnja je bila ključna, da se je odločila za igralsko kariero.

Igralka s prestižno gledališko izobrazbo

Pri 15 letih je zapustila dom in se vpisala v stockholmsko dramsko šolo. Leta 1996 je na televiziji debitirala z vlogo Lucinde Gonzales v seriji Tri krone (Tre kronor, 1994–1999). Dve leti je študirala tudi na prestižnem stockholmskem gledališkem konservatoriju Skara Skolscen. Bila je članica številnih švedskih gledaliških ansamblov, med drugim tudi Kraljevega dramskega gledališča.

Pozornost je pritegnila leta 2007 z vlogo nemirne najstniške mame v danskem filmu Simona Staha Daisy Diamond. Film ji je leta 2007 prinesel kar dve danski filmski priznanji – nagrado robert, ki jo podeljuje danska filmska akademija, in nagrado bodil, ki jo podeljuje združenje danskih filmskih kritikov.

Dekle z najbolj gledanim švedskim filmom

Film Dekle z zmajskim tatujem leta 2009 je bila naslednja pomembna stopnička v njeni filmski karieri. Septembra lani so mediji poročali, da je dobila tudi vlogo v filmu Sherlock Holmes: igra senc (Sherlock Holmes: A Game of Shadows), ki bo tako njena prva angleška vloga. Verjetno bo igrala francosko Rominjo. Igrala naj bi tudi v naslednjem filmu Ridleyja Scotta Prometheus.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin