Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2012,
10.27

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 3. 2012, 10.27

8 let, 1 mesec

Bo res vzletel feniks?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ali o gospodarskem središču, ki naj bi ga spodbudila civilna souporaba posodabljajočega se vojaškega letališča Cerklje ob Krki, ko bo, če sploh bo, zaživela.

Zadnjič sem v enem od slovenskih dnevnikov bral o prebujanju feniksa. Da ne bo kakšne pomote, seveda nisem bral o mistični mitološki ptici, ki vstane iz pepela in kar poleti. Če sem odkrit, mitologija s svojimi zakonitosti tudi sicer nikoli ni bila ravno v "srčiki" mojega zanimanja. To moram brez vsakršnega sramu povedati. Priznam! Zakaj ne, sicer ne vem. Pa seveda to zdaj niti ni pomembno. Bral sem o znova obujenem Vizjakovem feniksu – gospodarskem središču – ki naj bi "razgibal" gospodarsko dejavnost v Posavju, le streljaj od letališča Cerklje ob Krki, kjer se počasi končuje njegova prenova in posodobitev. Zelo, zelo ambiciozna, za mnoge že takrat povsem populistična politična ideja aktualnega ministra za delo Andreja Vizjaka se je "utrnila" v času njegovega ministrovanja na gospodarskem ministrstvu leta 2007, v času takratne prve Janševe vlade in bila kajpak takoj uvrščena v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih v letih 2007–2023. Potem so se zgodile parlamentarne volitve 2008 in vse je zamrlo. Ideje najodgovornejših v prejšnji Pahorjevi vladi, ki se je otepala številnih gospodarskih problemov in kroničnega pomanjkanja denarja, pač niso vzeli ali mogli vzeti za svojo. Morda je niso razumeli? Mogoče pa se jim je preprosto le zdela neuresničljiva … Feniks pa se vrača. Janševa vlada je po nekaj več kot mesecu dni "hitropotezno" sprejela uredbo o več kot 100 hektarov velikem območju, ki naj bi zaokrožil in ponudil vse od logističnega središča, prek poslovne cone, tehnološkorazvojnega parka, pa letališke dejavnosti in še marsičesa zraven. Takšen je vsaj prvotni cilj feniksa.

Prinesel naj bi več sto, če ne celo precej več, delavnih mest, vreden pa naj bi bil milijardo evrov, tretjino pa naj bi primaknila država. Prav ta finančna "računica" projekta naj bi bila menda hudo vprašljiva za prejšnjo vlado. Za Pahorjevo že, ne pa tudi za aktualno, Janševo, ki nadaljuje projekt. Andrej Vizjak pri zagonu gospodarskega središča feniks pričakuje "posluh" zasebnega kapitala. Vse lepo in prav. Ne vem pa, ali so njegova pričakovanja realna, še zlasti ker gre za gospodarsko infrastrukturo, pa tudi tuji naložbeniki ravno ne drvijo k nam. Denarja pa ni in ga bo, kot kaže, vse manj, vsaj tako nas državljane skoraj vsak dan "torpedirajo" vladni predstavniki, pa tudi glasovi iz gospodarstva.

Če namenoma pozabim na vse prej kot jasno finančno dimenzijo projekta, potem mi ni jasno vsaj še dvoje: zakaj bi tako velikopotezno gospodarsko središče moralo zrasti prav poleg zdaj še vojaškega letališča Cerklje ob Krki? Kje je dodana vrednost lokacije? Uporaba letališča tudi v civilne namene? Kaj pa bližina velikega Zagreba in njegovega letališča, kjer je pariško letališče pred kratkim "kupilo" tridesetletno koncesijo upravljanja letališča Pleso? Bi v Cerkljah res lahko računali na prihod nizkocenovnih letalskih prevoznikov? Ste že pozabili grenko pilulo, ki jo je letališču v Slivnici pri Mariboru po nekaj mesecih "ljubezni" dal irski Ryanair in preprosto odletel. Brez denarja se je zgodba o oživitvi Slivnice zelo hitro končala! Bo tako tudi z zgodbo v Cerkljah ob Krki, če se bo morda zares zgodila?

Ne spreglejte