SiolNET.
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ladja Alex v pristanišču na Lampedusi

0,24

termometer

ladja Lambadusa
Foto: Reuters

Reševalna ladja Alex italijanske nevladne organizacija Mediterranea z več deset iz morja rešenimi migranti na krovu se je danes zasidrala v pristanišču na Lampedusi in tako ni upoštevala ukaza italijanskega notranjega ministra Mattea Salvnija, naj tega ne stori.

Ameriški vojaški helikopter Novice V Nemčiji pri strmoglavljenju vojaškega helikopterja najmanj en mrtev

Italijanska televizija Sky TG24 je v živo prenašala prihod ladje v pristanišče. Na krovu jadrnice je bilo videti migrante, ki so imeli na sebi rdeče rešilne jopiče.

Italijanska vladna organizacija Mediterranea je pred tem na Twitterju objavila, da so na krovu ladje Alex zaradi nevzdržnih zdravstvenih in higienskih razmer razglasili izredne razmere ter da ladja pluje proti pristanišču na Lampedusi, ki je edini mogoč varen kraj za izkrcanje.

Vožnja prenevarna

Italijanska vlada je predhodno pozvala Mediterraneo, naj ladjo usmeri proti Malti, a so iz organizacije sporočili, da bi bila več kot 15-urna vožnja prenevarna.

Mediterranea je v sporočilu navedla, da ima ladja zmogljivost za 18 ljudi, na krovu ladje pa je trenutno skoraj 60 ljudi, vključno z 41 iz morja rešenimi migranti.

migranti Italija Foto: Reuters

Nemški notranji minister Horst Seehofer je ob tem pozval svojega italijanskega kolega Salvinija, naj odpre italijanska pristanišča za rešene migrante in tako konča krizo v Sredozemskem morju.

Na podlagi skupne evropske odgovornosti in "naših skupnih krščanskih vrednot" ne bi smelo biti pomembno, katera organizacija je rešila migrante v Sredozemskem morju, od kod prihaja posadka in pod katero zastavo pljuje ladja, je v sporočilu Salviniju še zapisal Seehofer.

Salvini: Nikomur ne bom dovolil izkrcanja

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je že odzval na vplutje reševalne ladje in v sporočilu za javnost navedel, da ne bo nikomur dovolil izkrcanja z ladje. "Ne bom dovolil izkrcanja ljudem, ki ne spoštujejo italijanskih zakonov in pomagajo tihotapcem ljudi," je zapisal Salvini.

Ladja nemške človekoljubne organizacije Sea Watch Novice Kapitanka ladje Sea Watch 3 po prejetju groženj na varnem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin