SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

General Motors v postopek stečajne zaščite

1

termometer

Ameriški avtomobilski proizvajalec General Motors (GM) je danes na newyorškem sodišču vložil predlog za postopek stečajne zaščite.

Začetek postopka stečajne zaščite po 11. poglavju oz. prisilne poravnave je danes popoldne podobno kot pred mesecem dni za podjetje Chrysler napovedal predsednik ZDA Barack Obama. Ameriški predsednik Baracka Obame pravi, da vlada, ki bo imela v novem General Motorsu 60-odstotni delež, ne misli aktivno upravljati podjetja, in upa, da se bo GM hitro spet postavil na noge. "Stečajni postopek je del načrta, ki bo tej ikoni omogočil ponoven vzpon," je dejal Obama. Potrdil je, da je vlada pripravljena zagotoviti dodatnih 30 milijard dolarjev posojila. S tem se vsota doslej odobrenih posojil približuje 50 milijardam dolarjev. "Naš cilj je GM pomagati, da se hitro spet postavi na noge, in se nato hitro umakniti," je dejal.

Po mnenju glavnega izvršnega direktorja GM Fritza Hendersona je stečajni postopek priložnost za nov začetek. "Danes se začenja nastajanje nove družbe. Novi GM bo zavezan izdelavi najboljših avtomobilov in tovornjakov, učinkovitih pri porabi goriva, kakovostno izdelanih, z zeleno tehnologihjo in izvrstnim oblikovanjem," je dejal in izrazil upanje, da si bo podjetje povrnilo zaupanje kupcev.

General Motors je tako razglasil četrti največji stečaj v zgodovini ZDA, po 60 do 90 dneh pa naj bi iz postopka izšel kot novi General Motors, ki bo prevzel nase večino premoženja "starega", ki bo počasi likvidiran.

GM bo začel proizvajati nov majhen varčen avto Novi General Motors bo ohranil modele avtomobilov chevrolet, cadillac, buick in GMC, znebil pa se bo saaba, hummerja, pontiaca in saturna. Družba bo nase prevzela tudi obvezo, da začne proizvajati nov model majhnega varčnega avtomobila, kar bodo delali v eni od treh tovarn, ki bodo mirovale.

Brez dela bo ostala več kot tretjina delavcev Poleg tega bodo zaprli 11 tovarn v ZDA in odpustili skupaj 21.000 delavcev, kar pomeni 34 odstotkov delovne sile, do jeseni 2010 pa bodo ukinili 2600 trgovin oz. predstavništev.

Vlada bo še naprej glavna pri imenovanju uprave Ameriška vlada bo ohranila glavno besedo pri imenovanju novih članov upravnega odbora, pravico do po enega direktorja pa bodo imeli sindikat avtomobilske industrije (UAW) in vladi Kanade ter province Ontario.

Sklad za zdravstveno zavarovanje upokojencev, ki ga bo vodil UAW, bo dobil v novem General Motorsu 17,5-odstotni delež in pravico do nakupa še 2,5 odstotka delnic. Upnikom, ki imajo do General Motorsa za 27 milijard dolarjev terjatev, bo pripadlo 10 odstotkov delnic in pravica do nakupa še 15 odstotkov delnic pod ugodnimi pogoji.

Ameriška vlada bo v novem General Motorsu dobila 60-odstotni delež in 8,8 milijarde dolarjev v terjatvah ter prednostnih delnicah. Vladi Kanade in Ontaria bosta dobili 12-odstotni delež, 1,7 milijarde vrednih terjatev in prednostnih delnic.

Nemška vlada Oplu dala 2,1 milijarde dolarjev posojila Nemška vlada je v nedeljo sporočila, da bo podjetju Opel, ki je še v večinski lasti General Motorsa, dala 2,1 milijarde dolarjev posojila za izpeljavo projekta prodaje kanadsko-avstrijskemu koncernu Magna, ki bo imel 20-odstotni delež Opela, ruska banka Sperbank pa 35-odstotnega. General Motors bo v Oplu ohranil 35-odstotni delež, 10 odstotkov pa bodo dobili delavci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin