TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 9.24

8 let

Francija predsedovanje EU začela s srečanjem z evropskimi komisarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francija je predsedovanje EU začela s tradicionalnim srečanjem članov vlade z evropskimi komisarji. Na triurnem srečanju so komisarji in ministri v majhnih skupinah govorili o konkretnih zadevah.

Ob koncu srečanja je francoski predsednik Nicolas Sarkozy napovedal zagon dveh konkretnih pobud. Prva naj bi bila v okviru boja proti Alzheimerjevi bolezni, druga pa predvideva, da bi v okviru programa Erasmus zagotavljali tudi večjo mobilnost mladih vajencev po modelu, ki že velja za študente. S srečanjem zadovoljen tudi Mandelson S srečanjem je bil zadovoljen tudi evropski komisar za trgovino Peter Mandelson, ki mu Francija očita, da je v pogajanjih o liberalizaciji svetovne trgovine v okviru Svetovne trgovinske organizacije prekoračil mandat, ki so mu ga podelile članice ter s svojimi predlogi škodil evropskemu gospodarstvu. "Govorili smo o vrsti tem," je dejal in pojasnil, da so z njegovega področja razpravljali o trgovini ter večstranskih in dvostranskih pogajanjih. Po njegovi oceni je bilo srečanje koristno.

Komisarka za zunanje odnose in sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner je pojasnila, da se je približno eno uro pogovarjala s francoskim zunanjim ministrom Bernardom Kouchnerjem, s katerim sta govorila o Ukrajini, Bližnjem vzhodu, Iranu in vprašanjih, povezanih z energijo.

Glavne prioritete francoskega predsedstva Francosko predsedstvo je kot svoje glavne prioritete opredelilo priseljevanje, podnebne spremembe ter obrambno in kmetijsko politiko, spričo zavrnitve Lizbonske pogodbe na referendumu na Irskem pa bo precej pozornosti namenjene tudi usodi pogodbe.

Slovesnost ob predaji predsedovanja v Novi Gorici Slovesnost ob predaji predsedovanja med Slovenijo in Francijo je bila sicer v ponedeljek v Novi Gorici, udeležila pa sta se je zunanja ministra obeh držav, Dimitrij Rupel in Bernard Kouchner.

Francija za julij napovedala vrsto ministrskih srečanj Pred avgustovskim počitniškim premorom je Francija za julij napovedala vrsto ministrskih srečanj - prvo, sestanek ministrov članic EU, pristojnih za okolje in energetiko, bo že ta teden. V Parizu bo 13. julija tudi vrhunsko srečanje, na katerem bodo ustanovili Unijo za Sredozemlje, projekt francoskega predsednika Sarkozyja.

Francoski predsednik, ki za čas predsedovanja obljublja veliko ter obeta predsedovanje z dosti hrupa in blišča, je sprva predlagal unijo zgolj sredozemskih držav, ki naj bil bila nekakšna alternativa članstvu Turčije v EU, vendar pa njegov predlog ni naletel na navdušenje. Unija bo zdaj vključevala vse članice unije, pa tudi o tem, da je alternativa za vstop Turčije v EU, ne govori nihče več.

Odločno iskanje rešitve za Lizbonsko pogodbo Da se namerava francosko predsedstvo odločno lotiti iskanja rešitev za Lizbonsko pogodbo, pa dokazuje za začetek julija napovedani obisk francoskega predsednika Sarkozyja na Irskem. O pogodbi naj bi evropski voditelji govorili na srečanju oktobra.

Pompozen začetek francoskega predsedovanja Sicer pa je Francija začetek predsedovanja EU obeležila nadvse pompozno. Eiffelov stolp v Parizu je od ponedeljka zvečer osvetljen v barvah Evrope, na najvišjo francosko in evropsko goro, Mont Blanc, pa se je povzpelo 26 žensk iz 25 članic EU, med njimi tudi državna sekretarka na slovenskem ministrstvu za šolstvo in šport Magdalena Šverc. Skupina naj bi na 4810 metrov visoko goro prispela danes zjutraj.

Ne spreglejte