SiolNET. Dom Vrt in okolica
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Imejte lep vrt tudi poleti

1

termometer

 | Foto:

Če ste upoštevali naše prejšnje nasvete in že od zgodnje pomladi lepo skrbite za svoj vrt, potem ste sedaj zagotovo že začeli uživati v sadovih svojega dela.

Vendar pa vrt tudi v poletnih mesecih potrebuje nekaj vaše pozornosti, prav posebno skrb pa mu morate nameniti pred odhodom na poletni dopust, sploh če boste odsotni dalj časa.

Zalivanje - nujno opravilo

Vaša glavna skrb v poletnih mesecih bo zagotovo ustrezno zalivanje, ki mora biti še izdatnejše v daljših obdobjih brez dežja. Pri zalivanju bodite pozorni na to, da rastlin ne boste zalivali zgolj površinsko, ampak bo voda segla vse do njihovih korenin. Bolj primerno je, da rastline močneje zalivate vsak drug dan (ali redkeje, odvisno od vremenskih razmer), kot pa da jih vsak dan zalijete zgolj površinsko. Najboljši čas za zalivanje vrta je zgodaj zjutraj oz. pozno popoldne, saj bo čez dan večina vode zaradi močnega sonca izparela, zaradi vodnih kapljic na rastlinah pa se lahko ob močnem soncu pojavijo tudi ožgana mesta.

Varčujte z vodo V zadnjih letih se zaradi podnebnih sprememb vedno bolj pogosto srečujemo z problemom pomanjkanja vode. Da vaš vrt nikoli ne bo ostal brez te, poleti še kako dragocene tekočine, vam priporočamo, da razmislite o postavitvi sistema za zbiranje deževnice. Lahko se odločite za preproste in cenovno dostopne nadzemne rezervoarje ali pa vgradite podzemni zbiralni sistem deževnice, pri čemer boste zbrano vodo lahko uporabili tudi v druge namene v gospodinjstvu. Če ste bolj "praktičen" tip človeka, si lahko preprost rezervoar naredite kar sami.

Sočna zelenjava

Julija in avgusta je čas, ko bo vaš vrt poln slastne zelenjave. Zato poskrbite, da boste pravočasno pobirali zrele sadeže, saj lahko ti v nasprotnem primeru zgnijejo, tega pa si vsekakor ne želite, mar ne? Posebno skrb pa morate rastlinam nameniti v času obilnejših padavin, saj le te povzročijo, da se sadeži kot so bučke in jajčevci dotikajo zemlje in zgnijejo. Takšne sadeže podložite s slamo ali stiroporom in na tak način preprečite njihovo gnitje. Če bo letos letina posebno dobra, si lahko višek zelenjave že sproti pripravite za ozimnico.

Tudi poleti sejemo in sadimo Poleti je prav tako čas, ko morate poskrbeti za zasaditev in sejanje rastlin, ki bodo obrodile jeseni oz. zgodaj pozimi. Julija je tako primeren čas, da v prazne gredice zasadite oz. posejete npr.: brstični ohrovt, cvetačo, kolerabo, zimski por, ohrovt, zelje, kitajsko zelje, endivijo, pozni radič ali repo, avgusta pa npr.: motovilec, redkvico, špinačo, zimsko solato ali zimski česen.

Jagodičevje in sadno drevje

Eno izmed glavnih opravil, ki vas čaka poleti, je tudi obrezovanje jagodičevja in sadnega drevja, kar morate postoriti ko poberete zadnje sadeže. Preden pa se lotite obrezovanja vedite, da morate obrezati predvsem bolne in stare poganjke, saj vam bo to zagotovilo, da bo vaše drevo lepo uspevalo še naprej. Posebej močno pa morate obrezati maline, razredčite jih tako, da pustite le najmočnejše mlade veje.

Kaj pa zelišča? Poletni meseci so primerni za obiranje in sušenje zelišč. Nabiranja zelišč se morate obvezno lotiti zjutraj, saj boste tako v rastlinah zadržali največjo koncentracijo eteričnih olj. Obrana zelišča nato povežite v šopke in namestite v dobro zračen prostor, da boste preprečili nastajanje plesni. Če boste opazili, da katera od rastlin ne uspeva kot bi si želeli, vam svetujemo, da jo še dodatno pognojite in s tem vzpodbudite njeno rast. Konec avgusta je tudi čas, da posejete zelišča, ki jih boste obirali jeseni npr.: dihnik, koper, krebuljico ali krešo.

Zelena trata

Če želite, da bo vaša trava lepo zelena čez vso poletje jo morate izdatno zalivati, kar seveda še posebej velja za sušna obdobja. Tudi tukaj veljajo enaka navodila za zalivanje - bolje dvakrat na teden po več ur, kot pa vsak dan površinsko. Da boste ohranili lepo zeleno barvo pa boste morali zelenico vsak mesec tudi pognojiti. Najprimernejši za to opravilo so oblačni dnevi saj boste tako preprečili nastajanje rumenkastih madežev, ki bi jih lahko povzročili sončni žarki. Prav tako morate trato redno kositi, pri tem pa pazite, da trata ne bo pokošena preveč na kratko, saj bo v tem primeru še bolj občutljiva na močno sonce, ki bi jo lahko požgalo.

Se odpravljate na dopust? Potem morate vašemu vrtu pred odhodom nameniti še več pozornosti, postoriti morate namreč naslednja neodložljiva opravila:

- pokosite zelenico in jo izdatno zalijte (zemlja naj bo dobro vlažna do 10 cm v globino); - odstranite plevel z gred in morebitno mrčes z rastlin; - oberite že skoraj zrelo in zrelo zelenjavo ter sadje; - v primeru, da imate na vrtu tudi rastline posajene v loncih, naj ne bo odveč, da zanje najdete senčno lego in jih delno zakopljete v zemljo, saj jim boste tako omogočili črpanje vode s tal; - izdatno zalijte ves vrt.

Najbolje pa bo seveda, če lahko za pomoč pri vrtu med vašo odsotnostjo prosite sosede, prijatelje ali sorodnike, da postorijo najnujnejša opravila in vam olajšajo delo, ki ga boste morali opraviti po vrnitvi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin