SiolNET. Dom Pametni dom
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Postanite strokovnjak za postrežbo vin

0,01

termometer

KOZARCI ZA VINO
Foto: Getty Images

Pitje vina ni samo prijetno in sproščujoče, ampak je prava znanost, zato uživanje te žlahtne pijače zahteva prav poseben postopek - od tega, kateri kozarec uporabiti glede na vinsko sorto, do samega držanja. Poglejte si, v kakšen kozarec morate natočiti svoje najljubše vino, da iz njega iztisnete najboljši okus. 

čiščenje v paru Dom Razdelite si domača opravila, da ne bo več prepiranja in slabe volje

Ali ste vedeli, da obstaja najmanj osem osnovnih oblik vinskih kozarcev? Njihove pomembnosti zato nikakor ne gre prezreti. Kozarci so namreč tisti, ki bistveno vplivajo na razvoj okusa in način zaznavanja pijače. Njihova oblika, notranja prostornina in zgornja odprtina so elementi, ki poskrbijo za izločanje in koncentracijo okusa, arome in ne nazadnje same izkušnje okušanja.

12 najpogostejših oblik

Umetnost pitja vina je precej zapletena in večina ne pozna protokola. Tako kot je pri izbiri vina pomembna sorta, je pri kozarcih pomembna oblika. Ta namreč ne vpliva samo na razvoj okusa, temveč tudi na teksturo vina. Ker se vse začne in konča pri kozarcih, lahko v spodnjem prikazu preverite oblike, ki so najprimernejše za točno določeno sorto vina.

Zgornja vrstica z leve proti desni: sauvignon, chardonnay, sivi/beli pinot, rizling.

Srednja vrstica z leve proti desni: burgundska rdeča vina, merlot, syrah in modri pinot.

Spodnja vrstica z leve proti desni: šampanjec, prosecco, sauternes, rose.

Zgornja vrstica: bela vina, srednja vrstica: rdeča vina, spodnja vrstica: penine. Zgornja vrstica: bela vina, srednja vrstica: rdeča vina, spodnja vrstica: penine. Foto: Getty Images

Med seboj so si preveč podobni, kako jih razlikovati?

Kozarci, namenjeni belim vinom, so v primerjavi s kozarci, namenjenimi rdečim, manjši po prostornini in zgornji odprtini, pa tudi nižji. To pa zato, ker bela vina oddajajo lahke arome, rdeča pa bogatejše. 

Rdeče vino se toči v širše kozarce z večjimi odprtinami, da lahko v njih natočena pijača "zadiha". Ob stiku s kisikom se namreč arome začnejo hitreje razvijati, okus vina pa postane še bogatejši.

Kozarci za bela vina: Kozarci za rdeča vina:

- manjši, nižji pecelj,

- ožji sredinski del (manjša prostornina),

- ožja odprtina.

- večji, daljši pecelj,

- širši sredinski del (večja prostornina),

- širša odprtina (večji pritok kisika) za bogatejšo aromo.

Univerzalni kozarec Univerzalni kozarec Foto: Getty Images Kozarec za vse

Včasih je pri tolikšni izbiri kozarcev težko izbrati ustreznega za vrsto vina, ki ga želite postreči. Če se želite izogniti pretirani kolekciji stekla, kupite set kozarcev, v katerih lahko postrežete tako rdeča kot bela vina. 

Navodila za pravilno postrežbo

Načeloma vina postrežemo primerno hlajena. Bela vina lahko ohladite na temperaturo do največ 11 stopinj Celzija. Rdeča morajo biti zaradi svojega bogatejšega okusa toplejša, zato naj se temperatura giblje do največ 18 stopinj Celzija. 

Vino natočimo do tretjine kozarca, ne več. Dopustiti mu moramo, da lahko razvije okus in aromo. Kozarec naj bo ob točenju položen na mizo, steklenico vina nagnemo in v kotu 90 stopinj počasi prelivamo v kozarec. Tega nikoli ne držimo za sredinski del, ker lahko toplota rok vpliva na razvoj okusa. Kozarec držimo za pecelj.

Ne sme biti blizu dišečih sveč in cvetličnih šopkov

Ob postrežbi vin se izogibajte okraševanju omizja z dišečimi svečami, dišavnicami in drugimi dodatki, ki razvijajo močne vonjave, saj te vplivajo na razvoj arome. Iz istih razlogov vina ne postavljajte v neposredno bližino pravih cvetličnih šopkov.

vino Foto: Getty Images Postavite ga na okrašen pladenj

Vino lahko postrežete na rustikalnih pladnjih z višjimi robovi, da poudarite njegovo pomembnost med preostalimi stvarmi na omizju.

Pladenj lahko poljubno dodatno okrasite ter po njem potresete kristalčke, okrasno kamenje in celo umetno cvetje.

Predlagamo, da podstavek krasi še lepo izdelana vinska karta oziroma vizitka, na kateri so zapisane najpomembnejše lastnosti vina in celo kakšna zanimivost, s katero bi lahko navdušili svoje goste.

barski voziček Dom Poceni alternative za domači bar

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin