Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
11.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ideje hišica na drevesu

Torek, 31. 5. 2011, 11.05

6 let, 1 mesec

Najlepše hišice na drevesu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Kdo kot otrok ni sanjaril o hišici na drevesu, čarobnem skrivališču med zelenimi krošnjami? Nekateri pa niso nehali sanjati in so svoje sanje uresničili.

V krošnji mogočnih dreves so postavili majhne in skromne hišice, ki pomagajo varovati naravo, ali pa bleščeča in luksuzna domovanja, ki so opremljena z vsem, kar imajo hiše na trdnih tleh. Hišice lahko visijo z dreves, nekatere so zgrajene v krošnji, ali pa so celo "zrasle" iz drevesa. Marsikje po svetu lahko v skromno opremljenih bivališčih, ki so narejena in opremljena tako, da naravi povzročijo čim manj škode, prespijo tudi popotniki, ki so zaljubljeni v naravo.

Hišice proizvajalca Baumraum so preproste, s čistimi linijami, ki upoštevajo želje naročnika, še preden jo postavijo v krošnjo mogočnega drevesa.

Domišljijske hiše proizvajalca Free Spirit Sphers so ročno izdelane krogle, ki dobesedno lebdijo v zraku, saj so pripete le na štiri jeklene vrvi.

Hišico 4TreeHouse je oblikoval Lukasz Kos, študent fakultete za arhitekturo in dizajn v Torontu. Njihova oblika spominja na japonske laterne.

Hišica je delo vodilnega japonskega oblikovalca na tem področju Takashija Kobayashija. Naredili so jo za oglaševanje priznane znamke kave. Spominja na ovalno ptičje gnezdo, do katerega se pride po ovalnem stopnišču.

Podjetje TreeHouse Workshop je vzelo umetnost izdelovanja hišice na drevesu zelo resno, saj vsak mesec izdelajo le eno in za njeno izdelavo in postavitev najamejo le najboljše tesarje in gradbenike. Končni izdelek je luksuzen v vseh pogledih. V nekaterih hišicah svoje mesto najde celo kamin.

Forever Young Treehouses je neprofitna organizacija, ki gradi hišice na drevesih, ki so namenjene hendikepiranim in kronično bolnim otrokom.

Niso pa vse drevesne hiše in hišice prišle izpod rok znanih oblikovalcev. Nekateri živijo v veliko bolj tradicionalnih bivališčih. V indonezijski džungli so si domorodci zgradili domovanje v drevesih, da bi se na ta način umaknili na varno pred nevarnimi živalmi in raznimi škodljivci. Te hišice nimajo nič opraviti s trajnostnim razvojem in ekologijo, ampak zgolj s preživetjem. Njihova domovanja so tudi 30 metrov visoko v krošnjah.

In za konec še Sybarite, dom na drevesu za prihodnost. Trajnostno domovanje z zbiralniki deževnice, vetrnimi turbinami, sončnimi celicami, neomejeno količino svetlobe …

Ne spreglejte