Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2010,
12.52

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasveti ideje dom gojenje orhideje

Ponedeljek, 29. 11. 2010, 12.52

6 let, 1 mesec

Gojenje orhidej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

V Sloveniji v naravi uspeva 83 vrst, podvrst in variant orhidej, ki pa so vse bolj ogrožene zaradi izsuševanja mokrišč, intenzivnega kmetijstva in drugih posegov v naravo.

Tiste za gojenje v posodah in v stanovanju pa izvirajo iz toplejših krajev, med katerimi je večina takšnih, ki se bistveno razlikujejo po strukturi in načinu rasti. Svoje domovanje nimajo na tleh v prsti, temveč višje na vejah dreves, kjer so "podnajemniki" in ne paraziti. Hrane namreč ne jemljejo svojim gostiteljem, pač pa se zadovoljijo z v deževnici raztopljenimi snovmi in s tistim, kar se sčasoma nabere v območju njihovih korenin. Gojenje v posodah. Čeprav so korenine orhidej prilagojene za odprto rast na drevju in skalah, pa jih je moč gojiti tudi v posodah. Seveda jih ne smemo posaditi v navadno prst za lončnice, temveč zahtevajo povsem drugačno rastišče. Predvsem se mora lončni substrat za orhideje po zalivanju hitro odcediti, saj bi vsakršno zastajanje vode utegnilo načeti zdravje korenin. Substrat za orhideje lahko sestavimo sami iz lubja, peščenega drobirja, vlaknaste šote in zdrobljenega oglja v razmerju 3 : 1 : 1 : 1, ali pa ga kupimo že pripravljenega.

Zalivanje in vlažnost. Pomembno je, da orhidejam zagotovimo ustrezne rastne pogoje, pri tem pa sta zalivanje in zagotavljanje ustrezne vlažnosti dva najpomembnejša dejavnika. Substrat se ne sme nikoli povsem izsušiti, pa vendar pri zalivanju ne smemo pretiravati. Večinoma bo zadostovalo, če jih bomo zalili največ dvakrat tedensko, se pa količina vode in število zalivanj spreminja tudi v odvisnosti od letnega časa. Medtem ko bomo poleti zalivali več, pa bo v kratkih zimskih mesecih dovolj že enkratno dodajanje vode na dva do tri tedne. Voda mora biti uležana s sobno temperaturo, zalivamo zjutraj in obilno, odvečno vodo v podstavku pa odlijemo. Poleg zalivanja je pomembna tudi vlažnost zraka, ki jo zagotovimo s polivanjem vode po tleh v rastlinjakih, pri gojenju na okenskih policah in v stanovanju s centralnim ogrevanjem pa izbiramo med sortami, ki so manj zahtevne.

Dodajanje hranil. Kupljeni substrati za orhideje vsebujejo malo hranil, zato jih dodajamo z gnojenjem. V prodaji so posebna gnojila za orhideje, ki jih mešamo z vodo, obstajajo pa tudi posebne ampule za dolgotrajnejšo oskrbo s hranili. V času mirovanja orhidej ne smemo gnojiti, vsaj mesec dni pa jih ne gnojimo tudi po presajanju in spremembi okolja. Priporočene odmerke je dobro razpoloviti in gnojiti pogosteje, saj bomo tako močno zmanjšali tveganje, da bi gnojilo ožgalo korenine.

Presajanje. Sčasoma posajena orhideja preraste posodo, zato jo moramo presaditi v novo. Ta naj bo večja za številko ali dve, da bo imela rastlina prostor za nadaljnjo rast za največ dve leti. Za boljšo odcednost spodnjo četrtino posode napolnimo z debelejšim peskom ali s črepinjami, po presajanju pa substrat dobro namočimo. Sajenju v večje posode se izogibajmo, saj substrat počasneje odteka in se suši, kar lahko povzroči nezaželene posledice.

Če orhidej ne poznamo dobro, za začetek izberemo takšne, ki so manj zahtevne za gojenje. Čez čas pa bo naše znanje napredovalo in bomo kos tudi zahtevnejšim vrstam.

Ne spreglejte