Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
20. 3. 2013,
21.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo telefon HTC Windows Phone 8

Sreda, 20. 3. 2013, 21.41

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: HTC 8S

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še preden HTC v širni svet pošlje model One in tajvanski telefoni z OS Windows Phone 8 vsaj do jeseni utonejo v pozabo, si poglejmo 8S, pametno napravico za plitvejše žepe.

Ob prvem stiku z 8S je seveda nemogoče prezreti dejstvo, da je naprava videti kot malenkost pomanjšana kopija premijskega sorodnika 8X, s katerim si je tokrat opisani model na oktobrski predstavitvi delil HTC-jev piedestal. Podobnost telefonu, ki smo ga pred slabima dvema mesecema ocenili z več kot solidno osmico, je seveda plus, saj je 8X eden od tistih digitalnih spremljevalcev, zaradi katerega se na ulici obračajo glave.

8X: zunanjost da, notranjost niti slučajno Reči, da smo za približno 300 evrov, kolikor telefon stane v prodaji brez obveznosti do operaterjev, dobili več od pričakovanj, je precej velikodušno, saj nas o nasprotnem takoj po zagonu naprave začne prepričevati že zaslon. Ločljivost 480 x 800 pik je v dobi žepnega full HD-ja sicer še vedno lahko videti zadovoljivo, a ne na povprečno kakovostni matriki vrste super LCD, ki počez meri kar štiri palce in za nameček pozna le tri nastavitve svetlosti, od katerih je zares uporabna le srednja – ena skrajnost namreč pomeni pretemno sliko, druga pa kontraste, ki bržčas zmorejo izžgati uporabnikove oči. "Vsaj svetel je," bodo rekli optimisti, "in nižja ločljivost botruje celozaslonskemu prikazu aplikacij".

Osrednjo procesorsko enoto je prispeval Qualcomm. Snapdragonu S4, skupku dveh jeder s frekvenco enega gigaherca, bi pošast morda lahko rekli pred tremi leti, nikakor pa ne v dobi okta Samsunga Galaxy S4. To sicer ne pomeni, da je procesor eden od najšibkejših strojnih vidikov HTC-ja 8S – ta naziv namreč pripada delovnemu pomnilniku, saj ga je na voljo zgolj pol gigabajta, posledica pomnilniške podhranjenosti pa je zatikanje operacijskega sistema, ki se praviloma pojavi ob več hkrati aktivnih aplikacijah, na konkretno dolgo nalaganje pa se pripravite ob pregledovanju bogato napolnjene fotogalerije. Še sreča, da je operacijski sistem Windows Phone 8 tako dobro optimiziran tudi za delovanje na manj zmogljivem hardveru – zamenjajte ga z Androidom in razlika v kakovosti uporabniške izkušnje bo vidna takoj. Iskanje odprtin – gordijski vozel Čeprav nisem privrženec mobilnih Oken, o njih nič slabega – kockast videz jim pristaja, delujejo hitro, v nedrjih skrivajo (končno) spodoben brskalnik Internet Explorer, odličen odjemalec elektronske pošte in paket pisarniških orodij Office. Večina bolj naprednih orodij, kot so Dropbox, Sonos in Spotify, ni našla mesta v menijih HTC-ja 8S, kar je velika pomanjkljivost s stališča "poweruserjev", ne pa tudi tistih, ki jim je 8S pravzaprav namenjen – nezahtevnih uporabnikov, ki želijo le imeti pameten telefon. Prostora za vsebino sicer ni na pretek – 8S-u je HTC namenil le štiri gigabajte pomnilnika flash, preostalo je treba spraviti na kartico SD. Reža je tako kot odprtina za SIM skrita odlično – da sem se dokopal do obeh, sem namreč (to ni šala!) zagotovo porabil vsaj deset minut.

Kako se obnese kot fotoaparat? V konkurenci "budgetnih" telefonov z WP8 ima najboljšo kamero najbrž prav 8S. Čeprav je megapikslov le pet, so fotografije ob dobri naravni svetlobi izredno podrobne, ob umetni precej manj, filter za izničevanje šuma pa svojo nalogo opravlja zelo dobro. Ob kameri je mesto našel tudi urejevalnik fotografij, s katerim pa si ne moremo pomagati prav veliko, saj je namenjen le najbolj osnovnim operacijam. Video? 720p pri 30 slikah na sekundo.

Kako se obnese kot videokamera?

1700-miliamperska baterija je morda malce podhranjena, saj sem moral 8S ob kolažu opravil, med katerimi so se največkrat znašli klicanje, pošiljanje e-pošte in redno priganjanje Internet Explorerja, na polnilec priklopiti pravzaprav ob vsaki priložnosti.

Tistim, ki želijo pametni telefon, je model 8S težko ne priporočiti, saj ima v manjših odmerkih vse, kar imajo veliki – večjedrni procesor, najnovejšo različico modernega operacijskega sistema, zaslon na dotik in seveda dizajn, zaradi katerega bo telefon več v roki kot v žepu. Vseeno se je pametno ozreti tudi po ponudbi tekmecev, saj v 300-evrskem razredu HTC-ju prodajne štrene pošteno mešajo Nokia Lumia 620, Samsung Galaxy Ace 2 in Sony Xperia P.

Splošna ocena: 7

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike: Dimenzije: 120.5 x 63 x 10.3 mm Teža: 113 gramov Zaslon: Super LCD, 480 x 800 pikslov, diagonala 4 palce, 233 pik na palec, Procesor: Qualcomm Krait, dve jedri, 1000 MHz Delovni pomnilnik: 512 MB RAM Shranjevanje podatkov: 4 Gb notranjega pomnilnika, reža za kartico SD Povezljivost: HSDPA, HSUPA, UMTS, EDGE, GPRS, Wi-fi (Direct), DLNA, bluetooth 4.0 Operacijski sistem: Microsoft Windows Phone 8 Priključki: microUSB v 2.0, 3,5 mm audio Fotoaparat: 5 MP, LED-bliskavica Video: 720p@30fps Baterija: Li-Ion 1700 mAh Ostalo: MicroSIM reža

Ne spreglejte