Več kot 60 žensk razmišlja o tožbi zoper Google

Očitajo jim seksizem ter zlasti razlike v plačah in možnosti za napredovanje glede na moške na primerljivih delovnih mestih.

Razkorak med ženskim in moškim spolom je pri Googlu še posebej velik, če pogledamo vodilne položaje v podjetju. Zaseda jih namreč kar 75 odstotkov moških in samo 25 odstotkov žensk. Razkorak med ženskim in moškim spolom je pri Googlu še posebej velik, če pogledamo vodilne položaje v podjetju. Zaseda jih namreč kar 75 odstotkov moških in samo 25 odstotkov žensk. Foto: Reuters Plaz se nadaljuje – po obsežnem sporočilu, ki ga je v začetku tedna na desetih straneh objavil eden od programskih inženirjev Googla in v njem odkrito kritiziral pobude svojega delodajalca o raznovrstnosti zaposlenih, se nezadovoljni glasovi predvsem žensk kar vrstijo. S svojimi stališči, da ženske in še nekatere skupine niso enako primerne za delo ter da so moški pogosteje na vodilnih položajih zaradi "bioloških razlik", je sprožil ogromen val nezadovoljstva in ogorčenja.

Avtor tega poročila James Damore naj bi po poročanju tujih medijev že ostal brez službe v Googlu.

Enake kvalifikacije, različna plača

Več kot 60 žensk, tako zdajšnje kot tudi nekdanje zaposlene v Googlu, razmišljajo o tožbi zoper internetnega velikana. One in mnogo drugih, ki se za pravdanje (še) niso odločile, zatrjujejo, da so kljub enakim kvalifikacijam in primerljivim delovnim mestom prejemale nižje plače, bonuse, delniške opcije in druge ugodnosti kot njihovi (moški) kolegi, poroča britanski časnik The Guardian.

Po obsežnem sporočilu, ki ga je v začetku tedna na desetih straneh objavil programski inženir James Damore (na fotografiji) in v njem odkrito kritiziral pobude svojega delodajalca o raznovrstnosti zaposlenih, se nezadovoljni glasovi predvsem žensk kar vrstijo. Po obsežnem sporočilu, ki ga je v začetku tedna na desetih straneh objavil programski inženir James Damore (na fotografiji) in v njem odkrito kritiziral pobude svojega delodajalca o raznovrstnosti zaposlenih, se nezadovoljni glasovi predvsem žensk kar vrstijo. Foto: Google / LinkedIn

Nekatere so po besedah odvetnika, ki jih zastopa, potožile, da zaradi "sovražne kulture do žensk" v Googlu niso imele oziroma nimajo enakih možnosti napredovanja. Glasne so obtožbe, da so takšni pojavi pravzaprav kar redna praksa v panogi informacijske in komunikacijske tehnologije.

Google nerad razkriva podatke o plačah

Google sprva ni razkril podatkov o plačah, češ da bi bilo njihovo pridobivanje predrago, a so pod pritiskom delovnega sodišča le izročili del podatkov o plačah v podjetju. Google ob vseh očitkih neomajno vztraja, da njihova plačna politika ni diskriminatorna, še poroča britanski časnik.

A potencialne tožnice imajo svoje številke. Nekatere pravijo, da letno zaslužijo do 40 tisoč ameriških dolarjev bruto plače manj kot njihovi moški kolegi, ki opravljajo enako delo, ena izmed njih pa, da zasluži natanko tretjino manj kot njen kolega na istem delovnem mestu. Ena celo ima dokaze, da je imel neki na novo zaposleni moški bistveno večjo plačo od nje, čeprav mu je bila nadrejena.

Ob zadnjem letošnjem štetju je bil med zaposlenimi pri Googlu delež moških 69-odstoten, žensk pa je bilo 31 odstotkov. Na delovnih mestih znotraj Googla, ki zahtevajo tehnično znanje, pa je bil delež moških medtem kar 80-odstoten. Ob zadnjem letošnjem štetju je bil med zaposlenimi pri Googlu delež moških 69-odstoten, žensk pa je bilo 31 odstotkov. Na delovnih mestih znotraj Googla, ki zahtevajo tehnično znanje, pa je bil delež moških medtem kar 80-odstoten. Foto: Google

Google zanika obtožbe

Od nekaj več kot 60 žensk, ki razmišljajo o tožbi, jih je polovica že zapustila Google – večina izmed njih pravi, da ravno zaradi spolne diskriminacije. Poleg očitnih razlik v nagrajevanju in možnostih napredovanja se pritožujejo tudi nad seksističnimi pripombami, ki so jih, kot pravijo, bile redno deležne.

Google se na možnost tožbe uradno ni odzval, a so vendarle pripomnili, da je 60 ljudi "res majhen vzorec". Obenem so poudarili, da bodo vedno razlike v plači glede na kraj dela, funkcijo in kakovost opravljenega dela, a da te razlike nikoli ne temeljijo na spolu.

Ni naključij

Toda znanstveniki tega mnenja ne podpirajo. Na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga ameriško ministrstvo za delo, so izračunali, da je izjemno majhna verjetnost, da bi bile razlike med plačami žensk in moških naključne. Če smo natančnejši, ena proti sto milijonov, je povedala profesorica sociologije na univerzi ameriške zvezne države Pennsylvania Janice Madden, ki je že večkrat sodelovala kot izvedenska priča na delovnih sodiščih.

Sorodne vsebine

Komentarji

6
  • stanly / 10.08.2017. ob 15:41

    DEJSTVO JE, DA SMO BIOLOŠKO RAZLIČNI GLEDE NA SPOL in logično je, da so nekateri poklici zato bolj ženski in nekateri bolj moški...siliti in zahtevati, da je povsod enaka spolna zasedenost je nejvečja neumnost feministk in levičarjev, saj morata odločati samo usposobljenost in uspešnost za delo in nič drugega, seveda pa smo vsi enakopravni

  • Zgodovinar_69 / 10.08.2017. ob 15:47

    Feminizem postaja vedno bolj totalitarna ideologija, po kateri trud, znanje, intelekt ne pomenijo nič. Vse kar šteje je spol. Logično da taka družba in firme ne morejo preživeti.

  • modrooki / 10.08.2017. ob 15:57

    Google nerad razkriva plače (tako kot ostala podjetja v tej industriji), ker je višina plače na koncu še najbolj odvisna od tega, a) kako močno podjetje rabi nekega inženirja/ko (na trgu je velik manjko takega kadra), in b) koliko se je ta oseba pripravljena pogajati za svojo plačo. Tudi znotraj istega spola so velikanske razlike ki so bolj posledica načina pogajanja, kot pa drugih dejavnikov. Valjda ti Google noče javno povedati, da ima tvoj sodelavec za isto delo 40% višjo plačo.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano