Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
10. 8. 2017,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

6

Natisni članek

delovno mesto plače sodišče enakopravnost spolov digizgodbe Silicijeva dolina Google

Četrtek, 10. 8. 2017, 15.20

6 let, 6 mesecev

Ali s plačami v panogi informacijske tehnologije diskriminirajo ženske?

Več kot 60 žensk razmišlja o tožbi zoper Google

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

6

Očitajo jim seksizem ter zlasti razlike v plačah in možnosti za napredovanje glede na moške na primerljivih delovnih mestih.

Razkorak med ženskim in moškim spolom je pri Googlu še posebej velik, če pogledamo vodilne položaje v podjetju. Zaseda jih namreč kar 75 odstotkov moških in samo 25 odstotkov žensk.  | Foto: Reuters Razkorak med ženskim in moškim spolom je pri Googlu še posebej velik, če pogledamo vodilne položaje v podjetju. Zaseda jih namreč kar 75 odstotkov moških in samo 25 odstotkov žensk. Foto: Reuters Plaz se nadaljuje – po obsežnem sporočilu, ki ga je v začetku tedna na desetih straneh objavil eden od programskih inženirjev Googla in v njem odkrito kritiziral pobude svojega delodajalca o raznovrstnosti zaposlenih, se nezadovoljni glasovi predvsem žensk kar vrstijo. S svojimi stališči, da ženske in še nekatere skupine niso enako primerne za delo ter da so moški pogosteje na vodilnih položajih zaradi "bioloških razlik", je sprožil ogromen val nezadovoljstva in ogorčenja.

Avtor tega poročila James Damore naj bi po poročanju tujih medijev že ostal brez službe v Googlu.

Enake kvalifikacije, različna plača

Več kot 60 žensk, tako zdajšnje kot tudi nekdanje zaposlene v Googlu, razmišljajo o tožbi zoper internetnega velikana. One in mnogo drugih, ki se za pravdanje (še) niso odločile, zatrjujejo, da so kljub enakim kvalifikacijam in primerljivim delovnim mestom prejemale nižje plače, bonuse, delniške opcije in druge ugodnosti kot njihovi (moški) kolegi, poroča britanski časnik The Guardian.

Po obsežnem sporočilu, ki ga je v začetku tedna na desetih straneh objavil programski inženir James Damore (na fotografiji) in v njem odkrito kritiziral pobude svojega delodajalca o raznovrstnosti zaposlenih, se nezadovoljni glasovi predvsem žensk kar vrstijo.  | Foto: Google / LinkedIn Po obsežnem sporočilu, ki ga je v začetku tedna na desetih straneh objavil programski inženir James Damore (na fotografiji) in v njem odkrito kritiziral pobude svojega delodajalca o raznovrstnosti zaposlenih, se nezadovoljni glasovi predvsem žensk kar vrstijo. Foto: Google / LinkedIn

Nekatere so po besedah odvetnika, ki jih zastopa, potožile, da zaradi "sovražne kulture do žensk" v Googlu niso imele oziroma nimajo enakih možnosti napredovanja. Glasne so obtožbe, da so takšni pojavi pravzaprav kar redna praksa v panogi informacijske in komunikacijske tehnologije.

Google nerad razkriva podatke o plačah

Google sprva ni razkril podatkov o plačah, češ da bi bilo njihovo pridobivanje predrago, a so pod pritiskom delovnega sodišča le izročili del podatkov o plačah v podjetju. Google ob vseh očitkih neomajno vztraja, da njihova plačna politika ni diskriminatorna, še poroča britanski časnik.

A potencialne tožnice imajo svoje številke. Nekatere pravijo, da letno zaslužijo do 40 tisoč ameriških dolarjev bruto plače manj kot njihovi moški kolegi, ki opravljajo enako delo, ena izmed njih pa, da zasluži natanko tretjino manj kot njen kolega na istem delovnem mestu. Ena celo ima dokaze, da je imel neki na novo zaposleni moški bistveno večjo plačo od nje, čeprav mu je bila nadrejena.

Ob zadnjem letošnjem štetju je bil med zaposlenimi pri Googlu delež moških 69-odstoten, žensk pa je bilo 31 odstotkov. Na delovnih mestih znotraj Googla, ki zahtevajo tehnično znanje, pa je bil delež moških medtem kar 80-odstoten. | Foto: Google Ob zadnjem letošnjem štetju je bil med zaposlenimi pri Googlu delež moških 69-odstoten, žensk pa je bilo 31 odstotkov. Na delovnih mestih znotraj Googla, ki zahtevajo tehnično znanje, pa je bil delež moških medtem kar 80-odstoten. Foto: Google

Google zanika obtožbe

Od nekaj več kot 60 žensk, ki razmišljajo o tožbi, jih je polovica že zapustila Google – večina izmed njih pravi, da ravno zaradi spolne diskriminacije. Poleg očitnih razlik v nagrajevanju in možnostih napredovanja se pritožujejo tudi nad seksističnimi pripombami, ki so jih, kot pravijo, bile redno deležne.

Google se na možnost tožbe uradno ni odzval, a so vendarle pripomnili, da je 60 ljudi "res majhen vzorec". Obenem so poudarili, da bodo vedno razlike v plači glede na kraj dela, funkcijo in kakovost opravljenega dela, a da te razlike nikoli ne temeljijo na spolu.

Ni naključij

Toda znanstveniki tega mnenja ne podpirajo. Na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga ameriško ministrstvo za delo, so izračunali, da je izjemno majhna verjetnost, da bi bile razlike med plačami žensk in moških naključne. Če smo natančnejši, ena proti sto milijonov, je povedala profesorica sociologije na univerzi ameriške zvezne države Pennsylvania Janice Madden, ki je že večkrat sodelovala kot izvedenska priča na delovnih sodiščih.

Ne spreglejte