SiolNET. Digisvet Novice
5,68

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Preden greste danes spat, poglejte gor

5,68

termometer

Lunin mrk, polna Luna, mrk, Luna
Sodeč po napovedih meteorologov, bo vreme danes zvečer kot nalašč za opazovanje luninega mrka. Foto: Matic Tomšič / Reuters

Od danes zvečer do srede ponoči bo tudi na slovenskem nebu mogoče opazovati delni lunin mrk. Pojav bo vrhunec dosegel nekaj pred pol dvanajsto, ko bo Zemljina senca prekrila okrog 65 odstotkov vidne Lunine površine. Naslednji delni lunin mrk bomo na slovenskem nebu spet videli januarja prihodnje leto, naslednjega popolnega pa šele 16. maja 2022. 

Luna bo danes vzšla ob 20.39 po srednjeevropskem poletnem času. Nekaj minut pozneje se bo del nje že znašel v Zemljini senci, a bo zunaj še preveč svetlo, zato tega ne bo mogoče videti s prostim očesom. 

Začetek prave paše za oči bo ob 22.01, ko bo prehajanje Lune v Zemljino senco že zelo opazno, vrhunec pa bo lunin mrk dosegel ob 23.30, ko bo Zemljina senca prekrila 65 odstotkov vidnega dela Lune, pojasnjujejo v astronomskem društvu Orion. Mrka bo konec eno uro po polnoči.

Kje vse in kdaj bo viden nocojšnji mrk:

V astronomskem društvu Orion vsem, ki želijo delni lunin mrk opazovati na najboljši možen način, svetujejo obisk enega od javnih opazovanj, ki jih organizira več astronomskih društev po Sloveniji, oziroma opazovanje mrka na prostem na opazovališču, kjer v smeri med jugom in jugovzhodom ni večjih ovir, kot so drevesa ali stavbe. 

Črna luknja Digisvet Zgodovinski dan za človeštvo: to je prva fotografija črne luknje #video

Zakaj nastane lunin mrk?

Lunin mrk, rdeča luna, krvava luna Foto: Reuters
Lunin mrk se zgodi zato, ker Luna zaide v Zemljino senco. To pomeni, da je njena pot okrog Zemlje danes začrtana tako, da se bo Luna zvečer znašla natanko za Zemljo v položaju, kjer je ne bodo mogli doseči sončni žarki.

V nocojšnjem primeru se Luna v položaju za Zemljo sicer ne bo znašla v celoti, temveč le delno, če bi se, bi namreč spremljali popolni mrk.

Preberite tudi:

Luknja, ISS Digisvet Še vedno več vprašanj kot odgovorov o luknji, ki je sprožila vesoljski preplah Ronald Šega Novice Astronavt slovenskega rodu: Z babico sva se v ZDA pogovarjala v slovenščini #intervju Bolnišnična postelja Novice Za deset dni ležanja v postelji lahko dobite 800 evrov Mirko Tuš Digisvet Obljuba Mirka Tuša, o kateri je govorila vsa Slovenija

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Astrolog / 16.07.2019. ob 16:30 +4 0

  Astronomsko Lunin mrk nastane, ko se polna Luna (polna je takrat, ko je v opoziciji - 180 stopinj s Soncem) znajde v bližini enega od Mesečevih vozlov (točki v ravnini ekliptike, kjer se sekata ravnina ekvatorja in sama ekliptika, kot vemo je kot med njima 23,5 stopinje). Polno Luno imamo vsakih 28 dni, drugi pogoj pa je le redkokdaj izpolnjen. Dovoljeno odstopanje (orbis) med Luno in enim od vozlov je do 18 stopinj, od tega je odvisno, kako popoln je mrk.

  +4 0
 • Astrolog / 16.07.2019. ob 17:24 +2 0

  DR.JUSTICE, astronom, ali astrolog, ni pomembno, če ljudje menijo, da se nekdo z astrologijo lahko ukvarja brez znanja iz astronomije, potem najbrž ne razumejo, kako stvari potekajo. Torej astrologi morajo biti tudi astronomi, ni pa nujno (oziroma prej izjemoma), da so tudi astronomi hkrati še astrologi. Johannes Kepler, ki je ostal znan po njegovih zakonih gibanja planetov okoli Sonca, je bil tudi astrolog raziskovalec, vpeljal je veliko novih pojmov.

  +2 0
 • dr.justice / 16.07.2019. ob 16:56 +1 0

  Ti bi moral imeti nazov astronom, ne astrolog.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin