Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
17. 4. 2013,
16.04

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Foxconn Apple iPhone pametni telefoni Kitajska

Sreda, 17. 4. 2013, 16.04

5 let, 3 mesece

Foxconn zaposluje – prihaja novi iPhone?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vzhodnokitajski obrat tajvanskega proizvajalca Foxconn znova zaposluje. Po mnenju poznavalcev je povečan obseg dela predvsem rezultat pričakovanja proizvodnje novega iPhona.

Podjetje, ki proizvaja računalniške in telekomunikacijske izdelke ne le za Apple, temveč tudi za več drugih znanih tehnoloških blagovnih znamk, je februarja ustavilo nova zaposlovanja, a je obdobja zamrznitve, kot kaže, konec. Neimenovani vir, na katerega se sklicuje Bloomberg, navaja, da zadnje dni Foxconnova tovarna v mestu Zhengzhou na vzhodu Kitajske znova zaposluje, čeprav teh načrtov in razlogov zanje niso uradno objavili.

Dodatna delovna sila bo skrbela za sestavljanje novega Applovega izdelka in tudi za obstoječe izdelke v skladu z Applovimi željami za okrepitev proizvodnje, navaja neimenovani vir. Ali to pomeni, da bo Apple kmalu objavil novo različico svojega pametnega telefona? Rekordni prodaji sledi upočasnjena rast Novi iPhone bi lahko imel pomemben vpliv na Applove rezultate na področju pametnih telefonov v obdobju, ko azijski proizvajalci, predvsem Samsung in HTC, krepijo svoje tržne deleže. Apple je v trimesečju, ki se je končalo z zadnjim dnem lanskega leta, dosegel najboljšo prodajo svojih iPhonov doslej, prodali so jih 47,8 milijona, a mu v prvem letošnjem trimesečju napovedujejo najmanjšo rast prodaje od leta 2009.

Uradni predstavniki Foxconna so povedali le, da ima kitajska tovarna med 250 in 300 tisoč zaposlenih, niso pa razkrili, koliko novih sodelavcev naj bi zaposlili ali za kaj jih potrebujejo. Tudi uradna predstavnica Appla na Kitajskem ni odgovarjala na ta vprašanja, je pa pred dnevi Wall Street Journal, sklicujoč se na neimenovanega zaposlenega, poročal, da je Foxconn v prvem tednu aprila najel deset tisoč novih delavcev na tekočih trakovih vzhodnokitajskega obrata.

Zhengzhou sicer ni edini kraj, kjer ima Foxconn obrate, v katerih proizvajajo za Apple. Na Kitajskem sta njihova obrata še v Shenzhenu in Taiyuanu, v Braziliji pa v kraju Jundiai. IPhone sestavljajo tudi v šanghajskih obratih tajvanskega proizvajalca Pegatron.

Ne spreglejte