SiolNET. Digisvet Novice
4,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fotografija grozljive bolezni, ki so jo kazali nasprotnikom cepljenja

4,95

termometer

Črne koze
Foto: Dr. Allan Warner / Atlas of Clinical Medicine, Surgery, and Pathology

V preteklem tednu je po zaslugi foruma Reddit po svetovnem spletu zaokrožila več kot sto let stara fotografija, na kateri drug ob drugem sedita 13-letna fanta. Eden od njiju je bil cepljen proti črnim kozam, drugi ne. 

Črne koze so bile ena najbolj zloglasnih nalezljivih bolezni v človeški zgodovini. Medicinska stroka ocenjuje, da so bile samo v 20. stoletju odgovorne za smrt do pol milijarde ljudi. 

Iztrebljenje črnih koz, ki je bilo razglašeno leta 1979, zato velja za enega največjih dosežkov sodobne medicine. Zadnji primer običajne okužbe s črnimi kozami so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaznali leta 1977 v Somaliji, čisto zadnjega pa v laboratoriju v Veliki Britaniji leta 1978.

Kdor ni umrl, je živel z grozljivimi posledicami bolezni

Zgornja fotografija fantov je še danes eno najslavnejših opozoril na bolezen, katere smrtnost je bila v primeru okužbe z nevarnejšo obliko približno 30-odstotna, tisti, ki so jo preživeli, pa so posledice obolenja v obliki brazgotinaste kože in poslabšanega vida ali celo slepote čutili vse življenje. 

Proti črnim kozam so Združene države Amerike po več desetletjih leta 2002 spet začele cepiti svoje vojake, policiste, gasilce, medicinsko osebje. Teroristični napad na Svetovni trgovinski center 11. septembra 2001 je v ameriških oblasteh namreč prebudil strah, da bi lahko sicer že dolgo mirujoči virus črnih koz nekdo uporabil kot biološko orožje. Proti črnim kozam so Združene države Amerike po več desetletjih leta 2002 spet začele cepiti svoje vojake, policiste, gasilce, medicinsko osebje. Teroristični napad na Svetovni trgovinski center 11. septembra 2001 je v ameriških oblasteh namreč prebudil strah, da bi lahko sicer že dolgo mirujoči virus črnih koz nekdo uporabil kot biološko orožje. Foto: Reuters

Fotografijo fantov je na začetku 20. stoletja posnel britanski zdravnik Allan Warner za prikaz učinkovitosti cepiv proti črnim kozam, saj že takrat ni manjkalo staršev, ki so dvomili o njihovem delovanju.

Strela, Michael McQuilken, lasje Digisvet Kaj morate narediti takoj, če vam lasje ponorijo kot tema fantoma

Cepivo proti črnim kozam je bilo takrat sicer staro že več kot sto let. Da je mogoče s cepljenjem preprečiti okužbe s črnimi kozami, je že leta 1798 ugotovil britanski zdravnik Edward Jenner, ki mu pravijo tudi "oče imunologije". 

Na fotografiji, ki jo je posnel Warner in jo objavil v publikaciji Atlas klinične medicine, kirurgije in patologije, sta bila 13 let stara fanta, sošolca, ki sta se z virusom črnih koz okužila na isti dan od istega prenašalca.

Črne koze Foto: Dr. Allan Warner / Atlas of Clinical Medicine, Surgery, and Pathology

Samo eden od njiju, fant na desni, je bil v zgodnjem otroštvu cepljen proti črnim kozam, zaradi česar se bolezen pri njem ni razvila tako kot pri fantu na levi, čigar kožo, predvsem obraz, so prekrivali gnojni mehurji.

Starše fanta na levi je o odločitvi proti cepljenju njunega otroka prepričal lokalni politik, ki po poklicu ni bil zdravnik, je v tej predstavitvi leta 2011 pojasnil Gareth Williams, strokovnjak za medicino in farmakologijo z britanske univerze Gresham.

V publikaciji Atlas klinične medicine, kirurgije in patologije je mogoče najti še več podobnih primerjalnih fotografij. Kliknite tukaj

Preberite tudi:

Kim Džong Un, WC Digisvet Kaj je v strogo varovani škatli, ki Kim Džong Una spremlja vsepovsod Toča Thumb Digisvet Trdijo, da poznajo resnico o toči, ki je razbila Črnomelj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin