Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
15. 9. 2012,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

photoshop

Sobota, 15. 9. 2012, 13.17

8 let

Adobe XP-jem odreka Photoshop

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Legendarnemu operacijskemu sistemu hrbet obrača vse več razvijalcev programske opreme, med drugim tudi Adobe Systems. Naslednji Photoshop bo tako zahteval vsaj Windows 7.

Čeprav je Microsoftov operacijski sistem že od prihoda leta 2001 užival neznanski ugled, je enajst let dovolj, so povedali pri Adobu in s tem nakazali, da se je čas razvijanja najbolj zmogljivega orodja za obdelovanje slik za Windows XP iztekel. Tom Hogarty, eden od Adobejevih produkcijskih direktorjev, je v izjavi za javnost zapisal, da je Photoshop CS6 (13.0) neizpodbitno zadnji, ki še deluje v okolju priljubljenih "ikspejev".

Razlog za ukinitev podpore so omejitve, ki jih lastnikom mogočne strojne opreme postavlja zastarel operacijski sistem. Windows XP namreč zavirajo popoln izkoristek zmogljivosti drugih modernih procesorjev in grafičnih kartic, ki so kritična komponenta uspešnega in predvsem hitrega dela s Photoshopom.

Adobe bo za svoj paket grafičnih orodij Creative Suite 6, ki poleg Photoshopa CS6 med drugim vključuje tudi Flash, Dreamweaver, Illustrator in Fireworks, kmalu izdal skupek popravkov. Že pred časom so sicer vsem, ki za licenčni CS6 ne želijo zapraviti mnogo dolarskih oziroma evrskih stotakov, predstavili storitev Creative Cloud, na katero se je mogoče naročiti za 50 dolarjev mesečno, omogoča pa neomejeno uporabo vseh programov iz sklopa CS6, od Photoshopa do After Effects.

Uporabnike XP-jev zavrnil tudi Google Internet Explorer 8, zadnji Microsoftov brskalnik, ki še deluje pod Okni XP (spomnimo, Vista in 7 imata IE9, osmica pa bo opremljena z IE10), bo 15. novembra ostal brez podpore Googla in posledično tudi brez spletnega programskega vozlišča Google Apps.

Uporabnikom operacijskega sistema Windows XP kljub temu še ne bo treba tarnati, saj bo dostop do Googlovih aplikacij še naprej mogoč na druge načine – bodisi z namestitvijo vključka Google Chrome Frame bodisi z zamenjavo brskalnika Internet Explorer 8 s Firefoxom, Chromom ali Opero.

Ne spreglejte