SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Makedonija rešila problem z imenom države?

3

termometer

Posebni odposlanec ZN Matthew Nimetz je sporočil, da je oblikoval nov predlog za rešitev 15-letnega spora med Grčijo in Makedonijo o uporabi imena Makedonija.

Predlog je opisal kot "pravično rešitev, utemeljen kompromis, dostojanstveno rešitev, ki upošteva prizadevanja obeh držav", več podrobnosti pa ni želel razkriti. "Gre za kompromisni predlog" "To je kompromisni predlog... Upam, da ga bosta obe državi natančno preučili in predvsem upoštevali okolje in prihodnost regije," je po pogovoru z grškim predstavnikom Adamantiosom Vasiliakisom in makedonskim pogajalcem Nikolo Dimitrovim novinarjem v Atenah dejal Nimetz. Podrobnosti o predlogu Nimetz ni želel razkriti, odgovor Grčije in Makedonije pa pričakuje "v tednu ali dveh". "Bil bi izjemen uspeh za regijo in za obe državi, če bi rešili vprašanje (o imenu)," je še dejal Nimetz.

Grčija ne priznava Makedonije pod njenim imenom, ampak pod imenom, s katerim je bila sprejeta v ZN - Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM). Makedonija vztraja pri svojem imenu, Grčija pa se sklicuje na zgodovinske pravice do imena vse tja do antičnih časov Aleksandra Velikega.

Grčija bi blokirala vstop v EU in Nato Atene so tudi zagrozile, da bodo blokirale vstop Makedonije v zvezo Nato in Evropske unije. Skopje pa si predvsem želi rešitve vprašanja pred aprilskim vrhom Nata, ko pričakuje povabilo za članstvo v zavezništvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin