TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2011,
14.51

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Benicio Del Toro

Četrtek, 5. 5. 2011, 14.51

5 let, 4 mesece

Benicio Del Toro: temačni latino junak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriško-portoriški igralec Benicio Del Toro je leta 2001 prejel oskarja za vlogo v Preprodajalcih režiserja Stevena Soderbergha. Oglejte si njegov film Che v videoteki na SiOL TV!

Štiriinštiridesetletni portoriški zvezdnik Del Toro, ki je pozornost kritikov prvič vzbudil z vlogo v filmu Osumljenih pet (The Usual Suspects) Bryana Singerja, ima v svojem življenjepisu že celo zbirko uspehov, med katerimi so zgodovinska epska drama Che o revolucionarju argentinskega rodu, drama 21 gramov Alejandra Gonzaleza Inarrituja, kriminalna komedija Pljuni in jo stisni (Snatch) Guya Ritchieja, Volkodlak (The Wolfman) Joeja Johnstona, Izgubljeno v ognju (Things We Lost in Fire) danske režiserke Susane Bier, Mesto greha (Sin City) Roberta Rodrigueza in Franka Millerja, Zaobljuba (The Pledge) Seana Penna ter Preprodajalci (Traffic) Stevena Soderbergha.

Prvi Portoričan z zlato palmo

Film Preprodajalci, ki je Del Toru za vlogo Javierja Rodrigueza prinesel oskarja in zlati globus ter celo vrsto nagrad, od združenja newyorških kritikov in ameriških igralcev do srebrnega medveda na berlinskem filmskem festivalu in bafte, pokaže, da droga vpliva na naš svet, na naše otroke, družine, politiko – na vse.

Del Toro se je filmu Che popolnoma predal in si s tem prislužil nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cannesu. Tako je postal prvi Portoričan, ki je prejel to prestižno priznanje.

Že od otroštva ljubitelj grozljivk

Film Volkodlak je v tek spravil prav Benicio del Toro, že od otroštva ljubitelj grozljivk, ki je hotel počastiti izvirni film Volkodlak iz leta 1941 z Lonom Chaneyjem Jr. v glavni vlogi. Vendar filma ni hotel poustvariti kader za kadrom, pač pa ga, kljub temu da se dogaja v viktorijanski Angliji, posodobiti. Benicio del Toro je bil idealen za naslovno vlogo, saj zna z očmi izražati močna čustva, kar je bilo za lik, popolnoma skrit z masko, zelo pomembno.

Poleg oskarja je Del Toro, ki se je prvič pojavil v bondijadi Dovoljenje za ubijanje (License to Kill, 1989), dobil tudi dve nagradi spirit kot najboljši stranski igralec za vlogi v filmih Osumljenih pet (1995) in Basquiat (1996) o newyorškem umetniku Jeanu Michelu Basquiatu.

Obiskoval ure slikanja in igranja

Benicio del Toro se je rodil 19. februarja 1967 v Santurcu v Portoriku, odraščal pa je v Pensilvaniji. Na kalifornijski univerzi v San Diegu je obiskoval ure slikanja in igranja. Igral je v številnih študentskih predstavah in zahvaljujoč eni od njih nastopil na dramskem festivalu v gledališču Lafayette v New Yorku.

Ostal je v New Yorku, kje je študiral igralstvo v šoli The Circle in dobil štipendijo za konservatorij Stella Adler. Nato se je preselil v Los Angeles, kjer se je učil v gledališču Actors Circle Theatre, kar mu je omogočilo, da je dobil občasne vloge v različnih televizijskih serijah – Drug Wars: The Camarena Story in Miami Vice.

Ne spreglejte