Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2008,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2008, 18.46

8 let

Volvo V70 2,0T

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V70 je eleganten karavan, širok, ne previsok in kar nizko pri tleh. Vožnja z volvom V70 je tiha in udobna, avto že po prvih kilometrih daje vtis zanesljivosti in varnosti.

Karavani z oznako "V" s svojo zunanjostjo vsaj malo ohranjajo stik z dobro staro tradicijo, ki so jo ustvarjala oglato zasekana vozila znamke Volvo. Vendar to velja samo za zadnji del karoserije, kjer so novi V-ji povzeli nekaj ostrih robov. Glede pregovorne varnosti povezane s to znamko pa je to tako: nekdaj je varnost že oblikovno tolkla ven, zdaj je prikrita in seveda še bolj učinkovita. Elektronika? Ni šla mimo volvov, o čemer pričajo kratice vgrajenih sistemov DSTC, STC, EBA, EBD, FOUR-C ...

Zunanjost, notranjost

V70 je eleganten karavan, širok, ne previsok in kar nizko pri tleh. Spredaj je razpoznaven volvo, zadaj ga krasijo pokončne luči, ki segajo od odbijača do strehe. Testni karavan se je šopiril na širokih gumah in 17-palčnih platiščih, zunanji pečat sta dopolnjevali veliki svetlobni enoti s ksenonskimi žarometi in dolgi strešni letvi. Armaturna plošča je mehko obložena, enako tudi bočne tapete in tepihi. Usnjeni sedeži so skrbno oblikovani, prednja dva sta ogrevana, na zadnji klopi pa sta doplačilno vgrajeni dve integrirani dvižni sedali za otroke od treh do desetih let starosti. Med karavanske odlike spada zaščitna mreža, ki je lahko nameščena za prednjima sedežema ali pa za zadnjo klopjo. Za povrh pa se lahko razprostre enako kot naslonjala, ki so deljiva v razmerju 60 / 40. Znova za povrh se lahko poklopi tudi naslonjalo prednjega sedeža, tako da se v karavan lahko naloži tovor dolžine do 3,09 metra. Manj uporabni so žepi v vratih, tista dva zadaj sta komaj reži. Verjetno na račun vgrajenih bočnih zaščit. Tudi predal med prednjima sedežema bi bil čisto uporaben, če ga ne bi prav po sredi razpolavljal telefon s slušalko. Vtis malo popravlja pokrov, ki skriva dva nosilca za pijačo, ali pa, če je prevrnjen, postane mini mizica. Aja, na daljincu so štirje gumbi: za odklepanje in zaklepanje kabine, za odklepanje prtljažnika in za osvetlitev avta (notranjost, smerokazi, pozicijske luči in talna osvetlitev v zunanjih ogledalih).

Vozne lastnosti

Vožnja z volvom V70 je tiha in udobna, avto že po prvih kilometrih daje vtis zanesljivosti in varnosti. Omejitve hitrosti so znova bolj aktualne, zato smo precej uporabljali tempomat, katerega stikala na volanu so pregledna in enostavno uporabna. Števec se ne zlaže preveč, če je nastavljen na 50, se "vi vozite" 47 km/h. Doplačilni avtomatski menjalnik deluje mehko, možna ročna izbira med četrto in tretjo prestavo (poleg L) deluje klasično, se pravi s premislekom. Ta avtomatik torej ne ponuja sekvenčnega prestavljanja, pri tem je pohvalno, da je pri kickdownu kar hiter. Mestna vožnja v počasnih kolonah je enostavna, ker na ročici ni zapore za preklapljanje med N in D. Tudi program W za drseče podlage spada pod uveljavljeno samodejno klasiko. Karavan se tudi pri hitri vožnji odlikuje s stabilno lego na cesti, sistem FOUR-C (opcija) pa aktivno umirja karoserijo med zaviranjem in pospeševanjem. Na topovsko zasneženi površini smo preizkusili sistema za preprečevanje zanašanja DSTC in za preprečevanje spodrsavanja pogona STC. Elektronski napravi delujeta z učinkovitim umirjanjem vozila, je pa zanimivo, če ima voznik med drsenjem čas pritisniti na "DSTC off", s čimer se navor hitreje povrne na pogonski kolesi. Učinkovitost ksenonskih žarometov ni prav vrhunska, posebnost pa predstavlja dvojna optika, ki pri vključenih dolgih lučeh tudi nekoliko privzdigne zasenčene, kratke luči. Obstoječo napravo za pranje luči pa bi morali imeti tudi prednji meglenki. Ob slabem vremenu ju je treba stalno čistit, sicer se sploh ne opazi, kdaj sta prižgani.

Zmogljivosti, poraba

Turbo-čreda stoosemdesetih konj mora premagovati dobro tono in pol težko vozilo, ponavadi seveda še več kot to. Torej je rezultat pod desetimi sekundami za sto prav spodoben, sploh pa, ker gre za samodejni menjalnik. Tovarniški podatek za mestno porabo goriva je s 15,3 malce pretiran. Mi smo se vozili tam med dvanajstimi in trinajstimi litri na sto! Zato pa smo izven naselja ostali precej nad uradno vrednostjo 8,2. Verjamemo pa podatku o kombinirani porabi (10,4 l/100), saj je naša testna poraba znašala v povprečju 11,5 l/100 km.

Cena, tekmeci

Volvo je posebnež, ki tudi v karavanski različici ne more iz svoje kože in se cenovno ne ozira kaj prida na razredne tekmece. Poudarja pač svoje varnostne značilnosti in na mrzlem severu preizkušene kvalitete. V70 piha na duše posebne skupine fanov, ki se spoh ne menijo za športne izstrelke, ampak cenijo lastnosti, ki pritičejo švedskemu jeklu. V70 piha tudi na nostalgične duše in ima med materiali celo zajeten kos lesa (prva "paluba" prtljažnika). Posebnost modela V70 pa je tolikšna raznolikost opreme, da pri Volvu dejansko povsem govorijo kar o izdelavi vozila po naročilu, po meri (željah) naročnika. Cena z vsemi dodatki ni majhna, toda za ta denar dobite zelo kakovsten avto. No, ko smo že pri ceni: tekmeci, kot naprimer BMW 5 touring, mercedes E T, audi A6 avant, saab 9-5 touring in drugi, pogosto dosegajo celo precej višjo ceno.

Ne spreglejte